Избрани Новини

Чистят скали край Созопол от басейна на ексминистърка

Туризъм

01-11-2013, 06:31

Автор:

Емилия Петрова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Ексминистърка с незаконна ограда на плажа

От строителната фирма обаче са спрели изграждането на масивна ограда около имота

Тонове пръст разбуниха духовете в Созопол, след като бяха изсипани в една от най-живописните местности край града върху скатовете над залива Свети Стефан в кв. “Буджака”.

Земната маса се оказа, че е от изкопа на басейн пред къщата на бившия екоминистър от НДСВ Долорес Арсенова. Заради огромното количество пръст общината издаде акт с
предписание да я почисти, пише в. "24 часа".

Преди дни местната администрация реагира светкавично на обажданията на разтревожени жители на Созопол, че се унищожава природата около къщата на Арсенова. Основните им притеснения бяха, че се копае направо в скалите в нарушение на Закона за черноморското крайбрежие.

“Беше екоминистър, поне тя да не върши такива нередности”, мълвяха местните при вида на багера пред 2-етажната къща край морето.

“Няма такова нещо. Вижте, че всичко наоколо е пръст. Не сме мръднали и на милиметър от границите на имота”, обясни техническият ръководител от софийската фирма строител “М.Б.М. строй” Михаил Михайлов.

Купчината черна маса е насипана върху смесен терен, включително и скали. Вчера багер я разстилаше. Строителите обясниха, че няма смисъл да я извозват на друго място, защото после пак ще я използват да засипят около басейна.

“Освен това сме я стоварили върху частен имот на руснак, който ни разреши”, твърди инж. Михайлов. От строителната фирма обаче са спрели изграждането на масивна ограда около имота, защото за нея не е имало издадено разрешение и общината нареди да бъде премахната.

Вероятно бившата министърка е имала намерение, да се крие от хорските погледи зад зида. След общинската забрана обаче тя ще се вижда от съседните вили, които се намират на по-високата част от склона. Проверка на изданието показва, че от започнатия зид вчера бяха останали да стърчат само арматурните железа.

Басейнът на Арсенова се намира в границите на имота  от 1,3 дка, закупен през 2002 г. и застроен, след като вече не бе министър. Сега е решила пред вилата да построи басейн, от който се разкрива невероятна гледка към залива.

Местни припомнят, че Арсенова хареса имота при едно от първите си посещения в Созопол. Тогава домакините  я разведоха до даляна в съседство. Прехласната от гледката и чистата вода, тя хвърли въдица да лови риба. Снимката  с дъждобран над скалите тогава обиколи вестниците, които после с почуда разбраха, че точно на това място си е вдигнала къща.

За басейна към нея има издадено строително разрешение от 11 април, като негов възложител е фирма “Екокарс”, чрез която Арсенова строи на “Буджака”. Той вече е излят на бетон и в момента се монтират водните помпи. Дължината му е 11 м, широчината - 4. Трябва да бъде завършен до идния май. По проекта е разчетен за вместимост 100 куб. м. 



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов