Избрани Новини

Нотариусите предупредиха за пълен хаос със скиците на имотите

Най-доброто от печата

25-10-2013, 07:00

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Над 3000 собственици на паркоместа не могат да се разпореждат с тях

Между 50 и 90% от скиците на имотите в кадастралните карти и регистри на различните градове са с грешки или непълноти, което на практика ги прави негодни. За това предупредиха вчера нотариусите по време на международна кръгла маса, организирана по случай 15 години частен нотариат в България. Скиците са задължителни при изповядването на сделки с имоти. Те се издават от Агенцията по геодезия, картография и кадастър, която пък ползва данните от кадастралната карта и кадастралните регистри. При установяване на разликите е необходимо да се мине през тежката процедура на обстоятелствена проверка и дори експертизи, за да се стигне до откриване на действителното положение и до съответната сделка. Това струва пари и отнема време.

Реформата в кадастъра и имотния регистър върви от години, като за нея бяха похарчени десетки милиони заеми от Световната банка, както и средства от държавния бюджет. Сега се оказва, че само между 18 и 24% от територията на България е покрита от новите кадастрални схеми. Все пак огромна част от имотите в големите градове - основно областните центрове, са минали през процедурата. Въпреки това има грешки навсякъде.

Според софийските нотариуси проблемна, грешна или непълна е всяка втора скица, която им се представя при сделка. Нотариус от Бургас пък каза, че положението е още по-лошо и че при него 90% от скиците се оказват негодни. Той даде пример за изповядана през 2009 г. сделка за имот в Бургас, който бил от 850 кв. м. Преди дни е имало друга сделка със същия имот, чиято нова актуална скица показвала отклонение от цели 50 кв. м. "И тук някъде сме принудени да избираме между това да се пази правната сигурност или пък да се блокира гражданският оборот", каза нотариусът. Според трета група нотариуси постоянното ново оцифряване, оразмеряване, заснемане водят до още промени и грешки.

В момента се подготвят промени в Закона за имотния регистър и кадастъра. Те ще позволят на нотариусите да имат повече влияние върху процеса на регулиране на собствеността, както и да имат отдалечен достъп до кадастъра. Така ще могат да проверяват и дори да издават официални копия на скици.

"Ние нямаме никакви проблеми с кадастъра", обяви германският нотариус Рихард Бах и се учуди как у нас има такива. Нотариусите във ФРГ отдавна имали пълен достъп до кадастъра, а пък във Франция дори гражданите имали такъв. По този начин всеки може да види дали всичко с неговия имот е наред, разказа Бах.

 

Проблем

За пореден път нотариусите вчера предупредиха и за разрастването на проблема с паркоместата, особено в големите градове. Даден бе пример, че в момента над 3000 собственици на такива обекти са на практика в правен вакуум и не могат да се разпореждат с тези имоти. Проблемът се задълбочи, след като в нито един закон не бе предвидено, че паркомястото може да се третира като обект на право на собственост, защото нямало стени и точни граници. Това води до различни тълкувания и до различни документи, с които да се официализира статутът на паркоместата. Предложението е те да се предвидят в Закона за устройство на територията като самостоятелни обекти. От Агенцията по кадастъра обясниха вчера, че докато това не стане, не могат да признават паркоместата като отделни обекти.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов