Избрани Новини

Започна укрепването на скалната църква в резервата „Яйлата“

Ръководител на проекта е директорът на Археологическия музей в Каварна Дарина Мирчева

Започва аварийното укрепване на пострадалата при земетресение уникална скална църква „Св. св. Константин и Елена“ в археологическия резерват „Яйлата“ край Камен бряг, съобщават от Община Каварна.

 Укрепителните дейности се извършват по проекта „Яйлата – античната врата на Добруджа”. Проектът е на Община Каварна и с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Регионално развитие“, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие.

Ръководител на проекта е директорът на Археологическия музей в Каварна Дарина Мирчева. На първата копка присъстваха зам.-кметът на Каварна Галя Иванова и наблюдаващият археолог от Регионалния исторически музей във Варна гл. ас. Христо Кузов.

Дейностите стартират със забавяне поради обжалването на процедурите по ЗОП.

В проекта е заложена и реставрация на ранно–византийска крепост в Яйлата.

Неверният слух, че крепостта ще се вдига на 13 метра височина и ще се надстроява с кули и бойници, стана причина за недоволство. След публикуването на проекта става ясно, че максималната височина, на която ще се надгражда крепостта, е 5,90 метра. В по-голямата част това означава един или два камъка над сегашното ниво, а само при две от кулите, където целостта на стената е прекъсната има по-съществено надграждане с нов материал. Камъните, които ще се използват са от същата кариера, от която са вземани камъните при предишните 2 реставрации.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов