Избрани Новини

Край на наводненията в Съединение

Животът

23-10-2013, 14:24

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Жителите на Съединение ще могат да си отдъхнат от наводненията, които ги тормозиха в последните години.

Това стана възможно с изградената нова подпорна стена на река Потока край града. Реката попада в район с дъждовно снежно подхранване и през есента и пролеттта при интензивни валежи наводнява района. За периода от 2001 до 2010 година са ставали четири сериозни наводнения, като при три от тях е обявявано бедствено положение. Водата е заливала къщи, дворове, промишлени предприятия и пътищата в района.

За последните 10 години щетите от наводнения възлизат на 7 милиона лева. След като изпълнихме този проект, ще можем да елеминираме загубите за населението и фирмите в града, похвали се кметът на Съединение Георги Руменов. Общинските служители са направили безкомпромисен контрол по изпълнението на проекта и всички забележки към фирмата-изпълнител са били изгладени. Реализацията на проекта ще създаде условия за трудова заетост на населението от общината и ще помогне за увеличаване доходите на домакинствата. Ще се гарантира оборота на фирмите, активни в района и респективно плащане на данъци към общината, посочи още той.

Коритото на реката е почистено, а новата подпорна стена е с надречна височина от 3 метра и дължина от 350 метра.

С проекта ще се прекрати процеса на деформиране на речното корито и ще се осигури защита за здравето населението и собствеността на хората, категоричен е ръководителят на проекта инженер Камен Стойчев.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов