Избрани Новини

Спират наводненията в Лозенец с близо 1 млн. лв.

Новините

22-10-2013, 14:06

Автор:

Никол Узунова

Всичко от Автора

Проектът предвижда извършване на корекционни мероприятия, като се укрепят бреговете на дерето чрез подпорни стени и изграждане на земни диги и се даде нов профил през който да преминават високите води

Кметът на Царево инж. Георги Лапчев направи днес първа копка  за корекция на дере в с. Лозенец, информират от местната администрация. На събитието присъстваха още кметицата на Лозенец Мария Василева, председателят на местния Общински съвет Даниел Скулиев, управителят на фирмата изпълнител – „Път 2004” Емил Георгиев, ръководителят на екипа инж. Петьо Граматиков, общински съветници и граждани.

Проект „Корекционни мероприятия на дере за отвеждане на повърхностни води до ваканционно селище с. Лозенец, община Царево” е финансиран по Оперативна програма „Регионално развитие" към МРРБ. Сумата която е отпусната е на стойност 985 628,90 лв. като от тях 95% са безвъзмездна финансова помощ и 5% задължителен собствен принос. Проектът обхваща дере с. Лозенец, в участъка от съществуващия мост на ул."Георги Кондолов", преминаващо през ваканционно селище в с. Лозенец и заустващо се през плажната ивица в Черно море.

Проектът  предвижда извършване на корекционни мероприятия, като се укрепят бреговете на дерето чрез подпорни стени и изграждане на земни диги и се даде нов профил през който да преминават високите води. Също така ще бъдат отбити водите от дерето от основното русло в положени тръби, в близост до двата бряга, и ще се поставят хидравлични прагове.

„Благодаря на всички за усилията този проект да се осъществи. Това е само началото на поредица от проекти, които Община Царево започва да изпълнява. Те са вече спечелени благодарение на усилията, изключителната координираност на екипа, който успя да съживи всички изгубени и пропаднали проекти и да ги въведе в ред отговарящ на европейските изисквания. Много от проектите ще бъдат стартирани съвсем скоро. Предстои да бъдат избрани изпълнители по тях и започваме реализирането им”, заяви кметът на Община Царево инж. Георги Лапчев.

Дерето от години създава проблеми на жителите на с.Лозенец. Осъществяването на проекта ще спомогне за изграждането на трайна инфраструктура в района, което ще е от безспорна полза за развитието на с. Лозенец. Чрез тези мероприятия ще се защити имуществото на жителите, гостите и фирмите на територията на с. Лозенец от наводнения – жилищни имоти, вилни имоти, производствени предприятия, селскостопански предприятия, земеделски площи и др. Със завършването на корекциите по дерето, ще се намалят рисковете от настъпването на наводнения. Проектът ще подпомогне местното развитие и ще повиши конкурентноспособността и привлекателността не само на Община Царево, но и на региона като цяло.

 

 

 



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов