Избрани Новини

За пети път в Християново почетоха ориза с празник

Животът

22-10-2013, 11:13

Снимка:

Община Стара Загора

Автор:

StarazagoraUtre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Празник на ориза подготвя с.Християново

Петото поредно издание на Празника на ориза събра през уикенда в Християново жители и гости на старозагорското село. (СНИМКИ)

Тематичното събитие, посветено на зърнената култура, бе отбелязано с много музика и песни от оркестър „Тракия”, висок градус на настроението от всички присъстващи и традиционната кулинарна изложба. В нея своите апетитни шедьоври по изпитани рецепти представиха местните сръчни домакини. Примамливите изкушения, приготвени предимно от ориз – сарми, пълнени чушки, мляко с ориз, сладки баници, гъби с пилешко и ориз и др. – се надпреварваха за призовите места в категориите месно и безмесно ястие, и десерт. В празничната програма под откритото небе се изявиха и гласовитите изпълнителки от фолклорния състав при НЧ „Съзнание-1933 г.”, а самодейците от новосформираната група за възстановяване на стари български традиции показаха нагледно обичая „Сеитба и жътва на ориза”.
Оризът е най-значимата зърнена култура за изхранването на човечеството. На него се пада над една пета от консумираната от хората енергия.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов