Избрани Новини

Днес е Европейски ден за борба с трафика на хора

Ето няколко важни съвета към тези, които планират да работят или учат извън България

18-ти октомври е обявен за Европейски ден за борба с трафика на хора през 2007 година. Всички европейски страни отбелязват този ден, в който ангажирани институции, неправителствени организации и обществото обръщат сериозно внимание на престъплението трафик на хора.

От Националната комисия за борба с трафика на хора отправят няколко важни съвета към тези, които планират да работят или учат извън България:

Проверете дали агенцията за набиране на персонал, чрез която заминавате, е лицензирана. Проверката става много лесно на интернет страницата на Агенцията по заетостта, там има списък с лицензираните трудови посредници, които имат право да извършват тази дейност.

Ако нямате възможност да проверите сами, можете да се обадите в Националната комисия за борба с трафика на хора и да помолите експертите да направят тази справка вместо вас.  Препоръчително е да проучите, доколкото е възможно фирмата, университета или работодателя, при когото отивате да работите, независимо във или извън страната.

Не се доверявайте на съмнителни обяви за работа, които съдържат обещания за високо заплащане на нискоквалифицирана работа в чужбина - най-вече обяви, които са залепени по улиците, разпечатани на принтер или имат само мобилен телефон.

Често познати или приятели могат да ви подведат, съзнателно или не, с примамливо предложение за работа извън страната.

Ето защо е важно да бъдете предпазливи и предварително да проучите всички детайли по заминаването и условията на труд.

Не забравяйте, че за да започнете работа в чужбина, трябва предварително да подпишете договор, който да регламентира условията на работа, заплащане и периода, за който сте наети.

Задължително трябва да получите копие от договора на български език (или език, който разбирате), както и на официалния език за страната на работодателя.

Не оставяйте за съхранение документите си за самоличност на никого, под никакъв предлог.  Преди да заминете, свържете се с някоя от организациите, които предоставят повече информация относно възможностите за безопасно пътуване и работа в чужбина, за да се информирате, посъветвате или проверите фирмата-посредник.

Уговорете с близък човек кодова дума или израз, които на пръв поглед да звучат безобидно, но за вашия близък да означават, че се намирате в беда.

Намерете контакти на организации в съответната страна, с които бихте могли да се свържете, в случай, че имате съмнения и притеснения относно работата си.

Не тръгвайте, без да имате адреса и телефона на българското представителство в страната, за която ще пътувате. Ако попаднете в рискова ситуация и сте в беда, незабавно се свържете с тях.

Не се колебайте да потърсите помощ от полицията, дори да нямате документи.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)