Избрани Новини

Министър Греков: Гроздето тази година е изключително

Животът

15-10-2013, 15:30

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Той откри модернизирана винарна в село Песнопой

Виненото грозде тази година е с изключително високи качества за създаване на добри вина. Очакваме реколтата да достигне 250 хиляди тона за разлика от едва 192 хил. т. през миналата година. Това заяви министърът на земеделието и храните проф. Димитър Греков в пловдивското село Песнопой, където откри модернизирана винарна.

Вървим към утвърждаване на все по-големи количества грозде, въпреки че лозовите масиви са намалели в пъти през последните години. В новия програмен период ще отделим специално внимание на гроздопроизводството, защото в България се отглеждат едни от най-хубавите сортове грозде, характерни за Европа, посочи министърът. Той припомни, че за специфична подкрепа на уязвими сектори ще се отделят 13 % от директните плащания.

Много е трудно за един производител да стъпи на големи международни пазари, каквито са Китай и Русия например. Затова трябва да има уеднаквяване на качествата на вината и това качество да бъде постоянно във времето, категоричен бе министърът.  По тази причина държавата планира да осъществи мащабна международна кампания по популяризиране не само на българските вина, но и на останалите традиционни продукти, към които има интерес.

За първите 6 месеца на годината износът на български вина бележи ръст от 5.4%, което е 27 млн. литра, като основните дестинации са Русия, Китай и Западна Европа.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)