Избрани Новини

Прегръдката сваля кръвното

Животът

11-10-2013, 08:12

Автор:

в. Стандарт

Всичко от Автора

Масаж от любимия върши по-добра работа от хапчетата

Какво правите, когато кръвното ви налягане се покачи?, пита в днешния си брой "Стандарт". Ограничавате храната, премахвате солта и, ако това не помогне, добавяте хапчета към менюто за закуска. Ако това ви звучи познато, може би сърцето ви подсказва, че има проблем. Не е нужно да спазвате мъчителните диети за контролиране на кръвното налягане или да приемате медикаменти, които колкото помагат, толкова и вредят, казват от Американската сърдечна асоциация. От prevention.com предлагат 6 забавни метода за понижаване на кръвното.

1. Разходете се на слънце, което освен, че ще ви постопли през хладните есенни дни, ще ви помогне и да бъдете здрави. В ново проучване, изследователи от Университета в Единбург установили, че хората, изложени на ултравиолетови лъчи, регистрират значително понижение на кръвното налягане. Причината е в свойството на слънчевата светлина да превръща нитратите, съдържащи се в кожата, в азотен оксид - съединение, което помага за разширяване на кръвоносните съдове, казва авторът на изследването д-р Ричард Уелър.
2. Контактът с животни също ще ви помогне. И не е нужно да осиновите кученце, за да постигнете желания ефект. Японски учени установили, че когато хората посещават зоопарк, горната граница на кръвното им спада с 6%, а долната - с 8%. Защо? Наблюдаването на животни събужда онази част от нервната система, която отговаря за понижаване на кръвното. "Ние знаем, че човешката топлина помага за облекчаване на стреса. Животните могат същото", казва д-р Джон Елефтерайдс, кардиохирург.
3. Скорошно проучване показва, че доброволческият труд поне по 4 часа на седмица намалява риска от хипертония с 40%. Причините за това са две. Доброволческият труд дава възможност за изграждане на нови социални контакти. Освен това при среща с някого, чийто живот е много труден, хората си дават сметка, колко маловажни са проблемите, които взимат твърде на сериозно, казва д-р Сийд, автор на изследването.
4. Работата ви принуждава да стоите зад бюрото по цял ден? И за вас има лек. Според австралийско проучване хората, които медитират по 15 минути в офиса, са с по-ниско кръвно налягане от тези, които не го правят. Най-добре е да релаксирате по време на обедната си почивка, когато няма да е проблем да изключите телефона си и в офиса има най-малко служители, които да ви разсейват.
5. И любовта е лекарство за високото кръвно. Жените, които често прегръщат партньора си, са склонни да имат по-ниско кръвно налягане, твърди проучване. Ползата се крие в окситоцина, който телата произвеждат по време на прегръдка. Освен че носи чувство за спокойствие, той помага за правилното функциониране на сърцето и кръвоносните съдове, казва авторът на изследването Катрин Лайт. Проучването показва още, че ако получавате 30-минутен масаж от партньора си три пъти седмично, кръвното ви налягане трайно ще се понижи.
6. Стресът може да бъде премахнат и с музика. Ново проучване, публикувано в Netherlands Heart Journal установява, че музикантите имат по-ниско кръвно налягане. Не свирите на никакъв инструмент? Тогава просто потанцувайте или попейте. Скорошно японско проучване показва, че хората, които пеят по-често, макар и да не са музикално надарени, са с по-ниски стойности на кръвното налягане. Според италиански учени това се дължи на факта, че музиката увеличава освобождаването на допамин в мозъка, което води до спад на кръвното налягане.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)