Избрани Новини

Деца чиракуват на майстори в Стария град

Мисия Пловдив

18-09-2013, 12:58

Снимка:

Plovdivutre.bg, архив

Автор:

Николай Христов

Всичко от Автора

Още по Темата:

Вековни традиции в центъра на Пловдив (СНИМКИ)

Чакаме гости от Ниш и Скопие за Панаира на занаятите

Множество детски работилници ще радват малчуганите и ще развият творческите им умения по време на Есенния панаир на занятите. Той ще се проведе от 27-ти до 29-ти септемви включително в Стария град. За участие към момента са се записали близо 50 занятчии от страната, като ще има гости и от Ниш и Скопие. Очаква се до старта да се присъединят още близо 10-ина. Както и децата от Валдорфско ателие "С детски ръце и сърце", които ще организират работилница "Моят Пловдив". В нея могат да участват и всички гости на панаира.

Официалното откриване на фестивала, чието мото е ”Споделеният Пловдив”, ще е следващият петък от 11:00 на площада срещу Хисар капия. Организатори са ОП ”Туризъм”, фондация Пловдив 2019, институт Старинен Пловдив и Регионалната заятчийска камара. В рамките на панаира ще се осъществят няколко инициативи. Първата е част от Седмицата на благотворителността – майсторите ще изработят и подарят свои изделия, които ще бъдат продадени на пазар пред сградата на Общината. Парите ще бъдат дарени за ремонт и обновление на домовете за сираци.

Вторият проект е свързан с ръчната изработка на сувенири за Пловдив. Всеки майстор ще превъплъти един от символите на града в свое произведение. Тази инициатива стартира за първи път благодарение на фондация Пловдив 2019, което е отделила 4800 лв. Идеята е инициативта да стане ежегодна, което ще даде достатъчно време на творците да натрупат идеи и да подготвят своите творби.

Третата инициатива е работилница за 300 деца ”занаятчии”, които ще развият творческото си мислене с подготвени от организаторите материали. Темата е ”Духовно огледало” - малчуганите ще творят след като чуят легендата за сътворението на Евмолпия от отражението на девойката Родопа в река Хеброс. По време на ”малките” работилници гостите могат да доведат собствените си деца. Те могат да се включат в сътворяването на артистични свещници като донесат свое бурканче и го украсят с приготвените материали. Освен това ще могат да се правят икони и картини от различни материали, ще има и традиционното изписване на каруци.

Организаторите имат желание да разширят традиционния вече панаир с нови гости от чужбина. По този повод те са осъществили контакт с признат майстор железар от Лондон. С негова помощ следващата година може да се организира пленер на кованото желязо, който да срещне майсторите от Острова с колегите им различни краища на Балканския полуостров. След като приключи форума, техните творби ще останат като дарение за местните музеи.

Повече инфоррмация за панаира можете да намерите ТУК.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов