Избрани Новини

Българският Есперантски съюз с нов председател

Животът

17-09-2013, 14:41

Снимка:

Община Гълъбово

Автор:

starazagora.utre.bg

Всичко от Автора

Десет членове на гълъбовското есперантско дружество „Гълъб на мира” взеха участие на 65-ия конгрес на Българския Есперантски съюз, провел се в гр.Сливен

Конгресът е по повод 125–ата годишнина от създаването на езика, на него присъстваха и гости от чужбина – Сърбия, Румъния и Холандия.  Председателят на гълъбовските есперантисти Ради Радев, сподели, че през три години на такъв конгрес се избира председател Българския Есперантски съюз, а тази година е такава и всички присъстващи делегати са дали своя вот чрез тайно гласуване. Гълъбово участва с трима делегати– Ради Радев, Пепа Караиванова и почетния пожизнен председател на гълъбовското есперантско дружество – полк. Каньо Канев. Броят на делегатите се определя на база членовете на местното дружеството, като на всеки 15 члена се избира по 1 делегат, обяснява Ради Радев. Новоизбраният председател на Българския Есперантски съюз е Борис Гаджанов от гр.Велинград.
Международният език Есперанто има дългогодишни традиции и популярност. Може да се каже, че това е езикът на приятелствата по целия свят и има огромно значение за общуването между хората. Той улеснява разбирателството между различни националности и премахва недоверието и страха, като мост между различните култури и разбирателство между хората по целия свят.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов