Избрани Новини

Билки и подправки за първа помощ при болки и възпалителни процеси

Животът

11-09-2013, 06:12

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Валериан за добър сън

Природата ни е подарила толкова много ценни блага. Повече от тях са забравени и заместени от скъпи и понякога ненужни медикаменти, пише Az-jenata.bg. Домът винаги се нуждае от билки и подправки,които да помогнат при болка, неразположения или просто да ви помогнат да релаксирате. Някои от тях може да отглеждате в градината или в саксия. Това са само част от ценните блага, които е добре да имате винаги под ръка в дома си.

Маточина

Билка, която е смятана за средство, подсилващо паметта. Според изследвания тази билка мобилизира дейността на мозъка и по този начин насърчава мисленето и паметта. Идеално средство за всички, които учат или чиято работа се състои в тежък мисловен труд. Чаша чай от маточина винаги е полезна.

Живовляк

Знаете ли, че живовлякът помага при рани и охлузвания? Още от векове хората го използват за заздравяване на рани. Дори по времето на Втората световна война е бил част от грижата към пострадалите. Преди да го нанесете върху раната трябва много добре да почистите листото.

Ако нямате пресен живовляк, отвара от него също действа лековито, защото е природен антибиотик. Помага и при болки в гърлото. Танините, които се съдържат в него имат противовъзпалително действие и действат обезболяващо.

Когато искате да намалите напрежението в болното гърло и да успокоите лигавицата, направете отвара от живовляк и правете гаргара по няколко пъти на ден. Отварата трябва да е хладка не гореща или топла.

Валериан

След дълъг и напрегнат ден, при неспокоен сън, добре е да се доверите на тази билка. Много хора намират спасение в медикаменти за сън и успокояване на нервите. По-добре си направете хубав чай, който ще ви отпусне и ще помогне да спите по-добре.

При лошо храносмилане или гадене джинджифилът винаги помага. Сдъвчете няколко парченца от него или го добавете към чая, храната. Ако сте бременна, предварително се консултирайте с лекар.

При проблеми с венците, подути и възпалени сливици и гърло, при други инфекции в устната кухина градински чай ще помогне да намалите неразположенията. Неговите листа са ароматни и богати на етерични масла. Билката помага при кашлица и простуда. Пригответе си чай или отвара от нея. Не бива да се пият повече от две чаши на ден.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов