Избрани Новини

Дирен от Интерпол поиска бърза екстрадиция в Швеция

Крими

11-09-2013, 06:31

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Бил ужасен от наш затвор

Българските власти да изпълнят европейската заповед за арест, издадена на Нохад Джасим от шведски съд, решиха в понеделник окръжните магистрати в Бургас, съобщи "24 часа".

Джасим, който е от иракски произход, но е поданик на кралство Швеция, е дирен за изтърпяване на влязла в сила присъда за търговска измама и тежко данъчно престъпление. Деянията са от 2000-та година и са свързани с това, че като вносител на алкохол той не е подавал данъчни декларации и е създал опасност за укриване на близо 1,5 млн. крони данък. Освен това той не е осчетоводявал извършените търговски операции. Присъдата му от 1 г. е постановена през 2010 г.

Тогава Джасим се е преместил със семейството си в Лондон и така е избегнал правосъдието. Той е арестуван от българските власти на летище Сарафово при влизането му в страната като турист - семейството има имот в община Несебър, купен на името на жена му.

Въпреки че става въпрос за пътуване между две страни членки на ЕС, граничните власти са направили по-подробна проверка и са установили, че 54-годишният мъж е обявен за издирване с червен бюлетин на Интерпол.

Поставен съм при ужасни условия, заедно с хора, осъдени за тежки криминални престъпления, моят живот е застрашен, заяви Джасим пред състав на Бургаския окръжен съд, председателстван от Цвета Попова. Вчера той потвърди съгласието си доброволно да бъде предаден на шведските власти, без за това да се води съдебен процес. Той помоли магистратите да го екстрадират колкото се може по-бързо от България.

Нохад Джасим бил настанен в килия с още 9 лишени от свобода и освен от лошата храна бил потресен от ползването на кофа за тоалетна нощем. Веднага след ареста защитата му - адвокат Сава Каров е поискал шведският поданик да изчака изпълнението на съдебното решение под домашен арест в семейния имот, но съдът е отхвърлил молбата.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов