Избрани Новини

Проект с главно „П” за кабинета е вторият лифт в Банско

Политика

06-09-2013, 12:14

Автор:

bulgariautre

Всичко от Автора

Втори кабинков лифт ще се има над Банско, правителството застава зад този проект

Това са уверили вицепремиерът Даниела Бобева и заместник-министърът на икономиката и енергетиката Бранимир Ботев, който е с ресор „Туризъм" на срещи с представители на туристическата индустрия в Разлог, Банско и Добринище.

Ски туризмът има огромен потенциал за развитие у нас. България вече е на четвърто място сред най-популярните ски дестинации в ЕС, е заявил зам.-министър Ботев.

Проектът за нас е с главно П, е заявила вицепремиерът Бобева. Безнадеждно ще закъснеем, ако не подкрепяме инвестициите в зимните курорти, категорична е тя.

Припомняме, изграждането на втори кабинков лифт в Банско предизвика сериозни противоречия и остра реакция от страна на еколозите. Хората от региона са твърдо за лифта, тъй като настоящият не успява да поеме напливът по време на активния сезон. Инвеститорите уверяват, че строежът на съоръжението няма да доведе до нарушаване на екоравновесието в района.

На срещите е било обсъдено предстоящо посещение в Истанбул на българска делегация, представлявана от вицепремиера Бобева и зам.-министър Ботев и представители на българските ски курорти. Визитата ще бъде през октомври като целта е да бъдат представени възможностите за развитие на зимен туризъм у нас пред водещи туроператори в Турция.

В рамките на срещите представителите на бранша са се обединили около идеята да бъде организирана среща по проблемите с категоризацията на туристическите обекти, като целта е да се свие максимално сивият сектор."Търсим възможност от Нова година да преминем към евростандарти в категоризацията", е заявил заместник-министър Бранимир Ботев. "Това ще стане с промени в Закона за туризма, като предложенията ще бъдат внесени от МС и всички Наредби ще бъдат съгласувани с бизнеса" допълни той.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов