Избрани Новини

Древен Египет отново изненада изследователите

Свят

05-09-2013, 16:07

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Ново изследване показва, че Египет се е превърнал от земя на разпръснати земеделци в държава, управлявана от владетел, много по-бързо, отколкото се е смятало досега, съобщи "24 часа".

На базата на датиране с радиоактивен въглерод и на компютърни модели, те стигнаха до извода, че първият египетски владетел е дошъл на власт около 3100 г. пр.н.е.

Новото изследване вече е публикувано и в сборник.

Досега ранната хронология на Египет се основаваше на груби изчисления. Тъй като от този период няма писмени паметници, тя се възпроизвеждаше по променящия се стил на намерени керамични изделия.

Учените от Оксфордския университет сега датираха намерена коса, кости и растения и използваха компютърни модели, които да покажат кога се е появила древната държава.

Според предишни данни додинастичният период, когато по река Нил са започнали да се заселват групи хора и да обработват земята, е започнал през 4000 г. пр.н.е. Новият анализ показва, че това е станало по-късно - между 3700 и 3600 г. пр.н.е. Няколкостотин години по-късно, около 3100 г. пр.н.е., обществото вече е управлявано от владетел.

"Древен Египет се е появил бързо. За това време това е била огромна социална промяна. Интересно е, когато сравняваме с други места. В Месопотамия например има земеделие няколкостотин години и чак след това идват наченките на държава", заяви ръководителят на изследването д-р Майкъл Дий.

Първият египетски фараон е дошъл на власт, след като друг владетел първо е обединил земите.

Екипът датира и управлението на следващите седем фараони - Джер, Джет, царица Мернеит, Ден, Анеджиб, Семерхет и Каа, които заедно с Аха образуват първата египетска династия.

Моделът показва, че Джер е управлявал повече от 50 години. Този период е много дълъг и е възможно да е имало фараони, които не са ни известни.

"Това е изключителна важно откритие, което дърпа началото на династиите в Египет в много по-ясни очертания и е изключително ценно да има такъв точен график за първите владетели на Египет. Това изследване ни дава възможността да разберем и ключови процеси в изграждането на Египет", коментира изследването проф. Джоан Флетчър от Катедрата по археология в университета в Йорк.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов