Избрани Новини

Твърдица прави кът на славата в памет на Никола Станчев

Амбицията е постепенно мястото да се превърне в своеобразен музей на борбата

СДС-Бургас ще дари архивни кадри на първия ни олимпийски шампион Никола Станчев. Дарението ще бъде направено по време на Международния турнир в памет на бореца, който се провежда в родното му място – село Твърдица. Кадрите са част от юбилейно издание от 1982 година, по случай половин век от създаването на Българската федерация по борба. Ценната брошура е собственост на бащата на общинския съветник адв. Вълчо Чолаков - Иван, който е бил сред най-добрите приятели на великия шампион. Тя ще бъде връчена от СДС на кмета Сотир Йовчев. Това ще е и първата вещ, която ще се намира в къта на славата. В него всеки желаещ ще има възможност да оставя експонати, свързани със Станчев и борбата. Амбицията на СДС е постепенно мястото да се превърне в своеобразен музей на борбата, какъвто родното място на Никола Станчев заслужава да има. От СДС-Бургас всяка година почитат паметта на  Станчев. От партията помогнаха за строителството на къщата на шампиона и за изграждането на паметника му, който се намира в центъра на селото.

В събота за поредна година турнирът, който е под патронажа на кмета на Бургас Димитър Николов, ще се превърне в спортен празник за селото. На тепиха сили ще премерят борци от Гърция, Турция, Македония, Украйна, както и клубове от цяла България. Началото на събитието е в събота, от 09:00 часа, в двора на училището.

Тази година се навършват 57 години от великата победа на Никола Станчев на летните олимпийски игри в Мелбърн през 1956г. В кариерата си Станчев е бил 11 пъти шампион на България - 8 пъти в свободния стил и 3 пъти в класическия. Печели и балканската титла. Петнадесет години е несменяем титуляр в националния отбор. Роденият на 11 септември 1930 година Никола Станчев си отиде на 13 юли 2009 година.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов