Избрани Новини

Алкохолът разрешен за бременни?

Животът

26-08-2013, 06:00

Снимка:

biskvitka.net

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Нова спорна книга иска да разсее митовете около майчинството

Когато една жена разбере, че сте става майка, първите ограничения, които застават пред нея са консумацията на алкохол, кафе, както и тютюнопушенето. Това е разпространено мнение, подкрепяно от редица здрави специалисти. Ето обаче, че и по тази тема се появява нова гледна точка. Мнението на икономиста и писател Емили Остер противоречи на всички установени правила до този момент. Според госпожа Остер бременните жени могат да пият кафе и алкохол, а също така и да боядисват косата си.

В своята нова книга „Expecting Better“ Емили твърди, че консумацията на чаша вино е приемлива, а пиенето на кафе няма да навреди на бебето. Също така авторката смята, че прекалено ниското тегло по време на бременността е далеч по-тревожно, отколкото наднорменото тегло. Завършилата в Харвард икономистка използва уменията си да борави с данни, за да „пренапише“ правилата за бъдещите майки.

Според Емили Остер хранителните ограничения са „преувеличени“ и консумацията на алкохол не се отразява върху интелекта и бъдещето поведение на детето. Авторката твърди, че в нейната книга намират място най-добрите проучвания, които често се различават от официалните изказвания. Госпожа Остер няма намерение да убеждава жените в нещо, а да им предостави фактите, оставяйки ги те самите да решат.

Самата Емили Остер консумирала кафе и алкохол по време на своята бременност. Тя смята, че жените могат да изпиват по едно питие веднъж или два пъти седмично през първите три месеца и до едно питие на седем дни след това. Изследванията на авторката установили още, че няма нищо лошо бъдещите майки да боядисват косата си, но трябва да се пазят от градинарски дейности, заради паразитите в почвата.

Други препоръки, свързани с храната са, че сушито и херингата се отразяват добре върху интелекта на детето, но не се препоръчва консумацията на сурово мляко и сирене. Медицински специалисти излязоха с опровержение, че пиенето по време на бременност се свързва сфетален алкохолен синдром (характеризира се с лицев дисморфизъм (малка горна челюст, чип нос, малка глава, тънка горна устна, изгладен филтрум (гънката между горната устна и носа), аномалии в ушната мида и т.н.), понижен мускулен тонус, нарушение в растежа, хиперактивност, лоша концентрация, нарушена координация, дефекти на сърцето, ниско тегло и други), пише вестник Daily Mail./tialoto.bg



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов