Избрани Новини

Слънчогледовите семки – по-полезни от месото, рибата и яйцата

Животът

24-08-2013, 06:00

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Виж защо

Слънчогледът (Helianthus annuus) е едногодишно растение, което е култивирано и отглеждано най-вече заради богатите си на мазнини семена. Всеизвестен факт е, че от неговите семена се произвежда олио, като в наши дни слънчогледът е третата по мащаб на производство маслодайна култура след соята и рапицата, пише bilka.info.

Когато слънчогледът попаднал в Европа, той бил смятан единствено за декоративно растение и европейците дълго време дори и не предполагали, че има полза от семките му. Слънчогледите били употребявани само за украса на градини и паркове.

Легенда разказва, че един селянин от Русия решил да направи олио от слънчогледови семки, като за целта използвал ръчна преса. В края на деветнадесети век този вкусен и евтин продукт бил любим не само в Европа, но и в Америка.

Всъщност слънчогледовите семки са един наистина уникален продукт на природата. Тяхната биологична ценност е по-висока от тази на яйцата и на месото, а организмът ги преработва няколко пъти по-бързо, отколкото продуктите от животински произход.

В слънчогледовите семки има много по-голямо съдържание на витамин D, отколкото в черния дроб на рибата треска, която винаги е била смятана за най-богат източник на това ценно вещество.

Редовната консумация на слънчогледови семки е изключително подходяща за кожата, тъй като я прави да изглежда сияйна. Освен това подобрява храносмилателния баланс на организма и на лигавиците.

В слънчогледовите семки се съдържат и много незаменими аминокиселини, които осигуряват нормален обмен на мазнини в организма, както и много ненаситени мастни киселини като линолева, палметинова, олеинова, стеаринова, арахидонова и други. Макар че някои от тях не се синтезират в организма на човека, те са по-ценни дори от някои витамини. Без тяхното наличие в организма клетъчните мембрани и нервните влакна са много уязвими и лесно се разрушават. Освен това те предотвратяват натрупването на излишен холестерол, който е причина за развитието на атеросклероза и повишаване на риска от инфаркт на миокарда.

Слънчогледовите семки са полезни и поради богатото наличие на минерали като фосфор и калий, както и магнезий, селен, цинк, натрий, силиций, хром, мед, кобалт, желязо и какво ли още не.

За да се набави необходимата дневна норма от витамин Е за организма на възрастен човек са достатъчни само 50 гр. семки . За съжаление обаче, въпреки че са изключително полезни, слънчогледовите семки са и много калорични – в 100 гр. от тях се съдържат 700 калории.

Ценните вещества в необелените семки могат да се запазят много дълго време, защото люспите ги пазят от вредни въздействия. В никакъв случай обаче не си купувайте готови обелени семки, защото в тях се окисляват мазнините, което е много вредно.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов