Избрани Новини

Правят регистър на зеленчукопроизводителите

Животът

22-08-2013, 11:03

Снимка:

DOBRICHUTRE.bg

Автор:

dobrich.utre.bg

Всичко от Автора

От 1-ви октомври започва регистрацията на производителите у нас

Според заместник-министъра на земеделието Явор Гечев регистърът ще даде яснота как един търговец, който е регистриран като земеделски производител, има 10 дка домати и как той реализира продукция не за 10 дка домати, а в няколко хиляди тона, което на практика е скрито прекупуване, замазано в категорията на това, че той е производител, пише cross.bg.

Регистърът ще дава прогнозни средни стойности на това, което е възможно да се произведе от единица продукция, заяви Гечев и уточни, че целта е да се ограничи практиката прекупвачите да не плащат данъци и да реализират големи печалби на гърба на производителя.

Явор Гечев, съобщи и че проверките по границите ще продължат дотогава, докато не се изработи окончателно трайно законодателно решение. Мерките предвиждат и да бъде създадена специализирана дирекция в МЗХ. Зам.-министърът очаква от НС да приеме промени, които да въведат цялостната система на базата на добрите примери от Румъния и други страни по отношение на вътрешнообщностните доставки.

Гечев обясни още, че ще се търси директна връзка между производителите и големите търговски мрежи. Според него, когато се ограничава вносът, статистиката показва, че в магазинната мрежа има много повече български продукти за прясна консумация.

"Всяка от големите вериги прави предварителни планове на продуктите, които продава. Планира ги като количество, качество и кога ще ги продава във времето. Тази информация ще бъде пускана от големите магазини и ще я подаваме към браншовите организации. Целта е да се избегнат прекупвачите, а малките производители да се обединяват и заедно да търгуват на пазара", каза още в интервю за БНР заместник-земеделският министър Явор Гечев и обясни, че в следващия програмен период в Оперативна програма "Развитие на селските райони" ще има цяла подпрограма, която ще е само за малки производители при облекчен режим.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)