Избрани Новини

Орфей лекувал с музика в Каньона на водопадите

Животът

19-08-2013, 14:58

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Древните селища още пазят тайната на битката на змейовете

Родопите винаги изненадват с красота и тайнственост. Селещата тук сякаш винаги таят нещо, което останалият свят не трябва да узнава. Така е било доскоро и с Каньона на водопадите. Намира се съвсем близо до Смолян, но едва преди няколко години до него е направена екопътека и става част от туристическите пътеводители. Това е място за всички, които търсят спокойствие и хармония извън забързаното ежедневие.

Една стара легенда разказва, че преди много векове тук бил домът на блестящите дракони. Те се грижели слънцето да изгрява навреме, за да могат хората да сеят и отглеждат храната си. Блестящите дракони поддържали луната на небето, за да огрява нощта и да разгонва страховете на местните. Летящите същества били четири - двама мъжки и две женски. От сърцето на Родопа планина те излитали и обикаляли цялата земя, следейки зорко да има мир и обич. Помагали на хората да се справят със сушата, като „докарвали" дъждове от небето. Огнените им езици пък сгрявали през зимата. Така хората живеели щастливи и доволни, помагайки си един на друг под крилата на блестящите дракони. Но един ден огромен черен дракон се появил изневиделица и опожарил за секунди няколко села в планината. После започнал да поглъща овъглените хорски и животински трупове. Връхлетели върху него и четирите блестящи дракона и дълго го гонили в небето. От битката им хвърчали светкавици и гръмотевици, които отеквали чак до морето. Черният дракон бил прогонен, но страхът от него останал да владее над Родопа планина. Скоро след това в един хубав слънчев ден небето над опожарените села причерняло. Оцелелите погледнали нагоре и съгледали безброй черни дракони. Мигом те започнали да бълват огън и да палят наред в Родопите. Блестящите дракони не успели да се преборят с армията от тъмни свои събратя и загинали. Телата им бързо падали от небето и с все сила удряли планината. Така се образувал каньонът с множество водопади, които според местните хора са сълзите на драконите.

Тъмнината захлупила света за много години напред. Дотогава, докато слънцето все пак успяло да изпепели черните дракони и да проникне с лъчите си над Земята. Животът се възродил, но древната сила на блестящите дракони останала скрита в пещери, реки и водопади. Само Орфей със своята арфа открехвал вратите на тайнствата и лекувал малки и големи с тях. Заставал на върха на най-високия водопад в каньона. И когато засвирел и запявал, при него се стичали животни и птици, които го слушали в захлас./ vsekiden.com



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)