Избрани Новини

Първа помощ: слънчев и топлинен удар

Животът

13-08-2013, 10:43

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Съвети какво можем да направим у дома и кога да викаме бърза помощ

Предразположеността на всеки човек към прегряване (особено в горещото време) зависи най-вече от два фактора: продължителността на прекараното на слънце време и общото му здравословно състояние. Извън тях, най-лесно податливи на това състояние са децата и възрастните хора, както и страдащите от хронични сърдечно-съдови, белодробни и бъбречни заболявания. Здраве.bg информира, че употребата на някои медикаменти също увеличава риска.

Какво представлява топлинния/слънчевия удар

На практика това е последната и най-тежка форма на хипертермия (прегряване на тялото), водеща до увеличаване на телесната температура и съпроводена от различни физиологични и неврологични симптоми.

Терминът често се използва неправилно при форми на прегряване, които са “по-невинни”. За разлика от тях топлинният удар е животозастрашаващо състояние, което може да се окаже фатално, ако не бъде правилно лекувано.

Човешкото тяло в нормално състояние генерира топлина, която е резултат от метаболизма. Организмът е способен да се освобождава от излишната топлина – през кожата и чрез процеса на изпотяване. Ако обаче са налице анормални фактори като много висока температура и/или влажност, продължително излагане на силно слънце, тялото не успява да се справи с натрупващата се топлина чрез естествените си защитни механизми.

Друга причина за топлинния/слънчевия удар може да бъде дехидратирането (липсата на достатъчно влага в клетките). То води до неспособност на тялото на изпотява с нужната скорост, което води до повишаване на температурата в него.

Кои са симптомите

Различните хора могат да проявят различни симптоми на прегряването. Каквито и да са те, в повечето случаи се проявяват постепенно, но има и случаи, когато състоянието се влошава внезапно.

Най-често срещаните симптоми на прегряването в резултат на топлинен/слънчев удар са:

- висока температура;

- намалено или напълно липсващо изпотяване, съпроводено със зачервяване и/или изсъхване на кожата;

- ускорен пулс;

- повръщане;

- затруднено дишане;

- нетипично поведение;

- халюцинации

- състояние на тревожност, превъзбуда;

- липса на ориентация;

- припадъци;

- кома.

За сериозността на състоянието не бива да се съди по броя налични симптоми!

Как да окажем първа помощ

При състояние на прегряване или топлинен удар навременното вземане на мерки е от изключително значение, защото така могат да се избегнат трайни увреждания на някои органи.

На първо място – пострадалият трябва да бъде охладен. За тази цел го поставете на сенчесто, прохладно и проветриво място. Махнете дрехите и се опитайте да го охладите незабавно, като го напръскате или обтриете с хладна вода и поставите лед под мишниците и на челото и слабините (не и върху главата!).

Следете температурата му и ако тя не спада достатъчно (под 38,5-39 градуса) незабавно потърсете бърза помощ. Дори тя да не пристигне незабавно, специалистите могат да ви дадат указания какво да направите междувременно в зависимост от състоянието на пострадалия.

Какво можем да направим у дома

Домашните мерки са подходящи и достатъчни само при състояния, които не надвишават средна степен на прегряване. По-тежките състояния трябва задължително да бъдат лекувани от специалист!

При до средна степен на прегряване:

- починете си на хладно, сенчесто и проветриво място;

- приемайте повече течности (в такова састояние са препоръчителни и различните спортни напитки като Gatorate и Isostar, защото освен вода те възстановяват и недостигащото количество соли);

- съблечете се;

- не приемайте никакви течности, съдържащи кофеин и алкохол (включително и бира);

При силно прегряване (слънчев/топлинен удар):

- преместете пострадалия на хладно и проветриво място и незабавно се обадете на бърза помощ;

- овлажнете кожата на пострадалия или го поставете под хладен душ;

- давайте му течности (ако състоянието му позволява да ги приема).

Кога задължително да потърсим бърза помощ

- Като при всички други

... състояния, трябва да потърсите намесата на специалист, ако не сте сигурни на какво точно се дължи състоянието на пострадалия или то е видимо тежко, както и ако не сте наясно какво бихте могли да направите, за да го облекчите.

- Обадете се на лекар, ако: пострадалият не е в състояние да приема течности, както и ако не е в състояние да ги задържа; ако е налице дезориентираност; ако има затруднено дишане; ако пострадалият има някакво хронично заболяване.

- Ако са налице симптоми на слънчев/топлинен удар (обяснени по-горе), т.е. на най-тежката форма на прегряване.

При леки и средни форми на прегряване, също трябва да потърсите бърза помощ, ако:

- има загуба на съзнание или намалена ориентация;

- налице е болка във или под гърдите;

- пострадалият не може да приема сам течности;

- повръщането не спира;

- температурата е над 39 градуса и не спада, а при някои хора дори се повишава;

- пострадалият има някакво хронично заболяване, което може да доведе до непредвидими усложнения.

 



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)