Избрани Новини

Затварят мина "Ораново"?

Политика

09-08-2013, 10:05

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Стойнев ще преговаря за пакет от мерки, насочени към хората, които ще останат без работа

Вероятността мина "Ораново" да бъде затворена е огромна, ако концесионерът не изпълни своите ангажименти.

Това каза пред ТВ7 министър на икономиката, енергетиката и туризма Драгомир Стойнев.

Той посочи, че в рудника откритите нарушения и назад във времето са много. Стойнев заяви, че Инспекцията по труда прави предписания, но не коментира доколко се изпълняват. По думите му - когато инцидентите зачестяват, контролните органи трябва да си зададат въпроси.

Bulgariautre.bg напомня, че на 16 юли след срутване в рудник "Ораново" затрупани останаха четирима миньори - Асен Стойнев, Христо Младенов, Николай Михайлов и Иван Лазаров. Телата на двама от тях бяха намерени още същия ден, а на другите двама след 18-дневна спасителна акция. От инфаркт в рудника почина и 49-годишният Асен Грънчаров.

През 2007 година взрив на газ гризу причини смъртта на двама души в "Ораново", а други 22-ма от смяната бяха ранени. През 2007 година, три месеца и половина по-късно, при нов инцидент загинаха още двама.

За шест години стопанисваният от пернишкия бизнесмен Красимир Михайлов рудник отне живота на девет души.

"Аз спазвам закона, аз съм задължен, като че ли през годините това, че не се спазва законът не е било новина. Сега новина е, че аз спазвам този закон", каза още Драгомир Стойнев в ефир. Ако мината се спре, социалната цена ще бъде огромна, но "аз няма да позволя в мината да влязат работници при условия, които застрашават техния живот. "Ако се наложи затваряне на мината, имам разговор с министър Адемов да се подготви пакет от мерки, насочени към всички хора, които ще останат без работа", допълни още министър Стойнев.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов