Избрани Новини

По 60 души на денонощие с ентероколити в Инфекциозното

Животът

08-08-2013, 15:37

Снимка:

BulgariaUtre.bg

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

През август базата на отделението в бургаската МБАЛ е над 100% запълнена

Около 60 души преминават на денонощие през Инфекциозното отделение на МБАЛ - Бургас през активния летен сезон.

За първо лято медиците от здравното звено давали и нощни дежурства заради кърмачетата. "Нашето отделение работи основно със заболявания, които са сезонни и епидемични и през лятото винаги е лудница. Страшно е натоварено, при това около 80 на сто от пациентите ни са руснаци", разказа старшият лекар на Инфекциозното д-р Иван Йотов. 

По думите му от средата на месец юни отделението работи при пълен капацитет, а от средата на юли влизали в действие и резервите.

"За сравнение ще кажа, че капацитетът на детския ни сектор е 12 легла, а в момента в него са настанени 30 деца. Най-много са страдащите от рота вируси, в момента има бум на тези заболявания", допълва той.

Предвид предаването на болестта по въздушно-капков път не е случайност, че руските пациенти са зазвели отделението.

"Тези хора идват предимно от затворените туристически комплекси, в които живее тяхната общност, държат децата си цял ден на слънце край басейна, не се съобразяват с никаква превенция, а после пристигат по спешност", твърди д-р Йотов. 

Най-много пациенти отделението приемало от Слънчев бряг и Радва, а най-малко били тези от курортните градчета по Южното Черноморие. Бургазлиите също били единици.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов