Избрани Новини

4-ма прокурори дебнат да няма пропуски в обвинението срещу Кела

Тъй като случаят "Дишков" минава в графата на дела с обществена значимост, към екипа е включена и Калина Чапкънова - административен ръководител на Бургаска окръжна прокуратура

Желязко Георгиев, който преди 10 години беше основен обвинител в разследването и процеса за убийството на Димитър Стаматов-Мастара и пое като прокурор възобновеното дело срещу Пламен Дишков-Кела, няма да продължи работата си по случая, тъй като е в пенсия, информира "24 часа".

За предстоящото пенсиониране за Георгиев изданието писа още през пролетта, един от знаците за това бе и появата на втори прокурор по делото - Румяна Славова.
Тъй като случаят "Дишков" минава в графата на дела с обществена значимост, към екипа е включена и Калина Чапкънова - административен ръководител на Бургаска окръжна прокуратура. Славова ще бъде подпомагана и от Гергана Илиева - тя се яви на делото тази сряда, образувано по искане на Дишков за промяна на мярката му за неотклонение.
Освен това цялото разследване тече под контрола на ВКП и по-специално на прокурор Магдален Маринов.

Така общо 4-ма прокурора през последните месеци дебнат всичко по обвинителната теза срещу именития арестант да си е на мястото.
Прокуратурата явно е постигнала една от основните си цели - приключването на ръзследването, изготвянето на обвинителен акт и вкарването му в съда да стане преди да се навършат две години от ареста на Дишков - максималният срок, в който той може да остане зад решетките.

Пламен, известен още от детските си години като Кела, заради прякор на баща му, беше арестуван през август 2011 г. в португалския град Кашкайш. Към онзи момент той е в влязла в сила задочна 20-годишна присъда - признат е за виновен като подбудител и помагач на убийството на Димитър Стаматов-Мастара от 21 ноември 2002 г. На 16 май 2012 г. ВКС отмени присъдата и разследването бе възобновено от самото му начало.

Прокуратурата имаше явни проблеми с предявяването на събраните по делото доказателства заради непрекъснатото обжалване на мярката за неотлонение на Дишков. Едва ли пред последните години е имало арестант с толкова много дела в тази посока. Всички се гледаха в негово отсъствие, с изключения на две - едно в окръжен и едно в апелативен съд.

В началото на месеца е имало истинска битка между обвинители и защитници на Кела, в която прокуратурата е надделяла, научи "24 часа". Адвокатите са пуснали искане на 1 юли той да бъде спешно транспортиран до "Пирогов" за операция на десния крак. Прокуратурата обаче е отказала. 10 дни по-късно Дишков все пак е отведен в "Пирогов".

На заседанието в съда преди ден адвокатката му Пенка Мутафчиева подчерта, че това е било по спешност, както и самата операция, направена на 15-ти. 
Когато Кела обаче тръгва за столицата, прокуратурата вече пише обвинителен акт и междувременно го внася в съда, т.е. делото вече е в съдебна фаза, затова и по искането трябваше да се произнесе съдията, на който случаят е разпределен. В сряда става ясно, че това е Събчо Събев.

За първи път като част от екипа защитниците на Дишков се появи и авдокат Валентин Калчев от столичната колегия. Той, както и колежката му Пенка Мутафчиева, обвиниха прокуратурата в предубеденост и допускане на унизително отношение към клиента им, визирайки завързването му с белезници към леглото.
Сред мотивите на защитата за освобождаването на Дишков от ареста бе както скорошна хирургическа интервенция, така и многото пари, които трябва да пръсне държавата, за да му осигури полагащата му се следоперативна терапия.
След дълъг размисъл съдия Събев отхвърли молбата.

Най-вероятно адвокатите ще обжалват на втора инстанция. Един от аргументите им е, че окръжният съдия се е позовал на доказателства, събрани по време на досъдебното производство, а именно, че Дишков е бил дирен дълго време, преди да бъде арестуван в Кашкайш. Според защитата това е недопуснито, тъй като вече делото е в съдебна фаза. Самият обвиняем пък неколкократно е твърдял, че напрактика той не се е крил, не е знаел, че е издирван, нито че има влязла в сила присъда. Кела отрича също така да има нещо общо с убийството на Мастара.

Пред съдия Събев обаче стои по-сериозна делема, затова и всички погледи са отправени към него. Той трябва да реши дали обвинителната теза е защитена достатъчно убедително и професионално, за да насрочи начало на процеса. В обратния случай папката трябва да бъде върната на прокуратурата и шансовете на Дишков да се окаже на свобода рязко скачат.
Събчо Събев е магистратът, който няколко пъти връща обвинителният акт по делото "Гранити".



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов