Избрани Новини

Менашки се прибрал весел след клането на Мария, взел си душ и заспал

Делото в апелативния съд е на 16 септември

Състав на Бургаския съд, който осъди Михаил Менашки на доживотен затвор и редуцира наказанието на 25 години заради съкратеното съдебно следствие, е взел решението си при при относителен баланс на смекчаващи и утежняващи отговорността обстоятелства, но с акцент върху високата обществена опасност на подсъдимия и извършеното от него, пише в. "24 часа".
Това става ясно от мотивите по делото. Заради съкратеното производство и липсата на разпити на свидетели много ужасяващи детайли от убийството на 30-годишната Мария Максимова, управител на заведения в Слънчев бряг, останаха неоповестени по време на процеса.

В съдебните мотиви подробно е описана цялата фактическа обстановка, както и аргументацията на съда да наложи точно това наказание. 

Мария е нападната около 0.50 ч. на 3 септември, след като току-що се е качила в джипа на приятеля си Симеон Куминков, паркиран близо до работното й място - комплекс "Гларус". 
"Замахването с ножа е било странично, като ударите са нанесени много бързо - един след друг, с посока отдясно-наляво. Ударът, причинил смъртоносното нараняване, е нанесен със значителна сила, предвид прерязването на гръдната кост. Нараняванията са причинени по особено жесток начин, съобразявайки броя и морфологичната им характеристика. Златанова е била в състояние да възприема заобикалящата я действителност и да осъзнава какво се случва с нея", за посочва в съдебните мотиви. 

Съдебният състав, председателстват от Стефан Стойков, подробно обяснява избора на наказанието.

Магистратите изтъкват, че до приключване на разследването бившият полицай е отричал да е съпричастен към извършеното и по никакъв начин не е съдействал за разкриване обективната истина. Затова не може да бъде споделено становището, че именно неговото поведение е допринесло в най-значителна степен за разкриване на обстоятелствата по извършеното и авторството му.

Като утежняващи вината обстоятелства се посочват конкретните характеристики на умъртвяването й - множество прободно-порезни рани, всяка от които носила страдания за жертвата, фактът, е била в съзнание и е разбирала намеренията на подсъдимия и е предусещала настъпването на смъртта, напълно безсмислената и с нищо непровокираната от пострадалата агресия на подсъдимия и упоритостта му в действията по изпълнение на замисленото престъпление.

Мотивите съдържат пълно описание на механизма на престъплението. От тях става ясно, че на 2 септември м.г. приятелката на Михаил Менашки - тийнеджърката Маргарита, е имала рожден ден.

Първоначалната идея била да празнуват в заведение, по после решили да останат в дома на свой прознат в с.Кошарица, което е на около 6 км от Слънчев бряг. 
Между Михаил и Маргарита имало скандали през целия ден като тийнейджърката настоявала той да набие Мария, за да я накаже. При една от сцените Менашки извадил законно притежавания пистолет "Глок" и й казал, че по-добре да се самоубие, отколкото да направи това, което го кара. Тогава Маргарита взела пистолета и го насочила към главата си, но не възпроизвела изстрел. След това взела кухненски нож и понечила да си пререже вените. Михаил успял да измъкне оръжието и да го прибере. По-късно той ще се оправдае, че е тръгнал към "Гларус" с нож, не за да убива, а за не остави опасния предмет в ръцете на гаджето си.

Малко известен детайл от делото е, че бившият полицай отива до Слънчев бряг и се връща в Кошарица с едно и също такси. Той не планира това, просто му пращат една и съща кола при заявките. На връщане накарал шофьора да мине край местопрестъплението и видял, че вече има полиция.
Освен свидетелските показания на ранения Куминков, прокуратурата е разполагала с две други доказателства - докато се е криел, Менашки е бил хванат от камерите на близък хотел, а при извършените експертизи са открити биологични следи по дръжката на ножа и по етикетчето на фланелата, която той захвърлил след убийството. От тях е извлечен ДНК профил, който съвпада с неговия.

Когато се прибрал в квартирата при Маргарита, Михаил й казал, че е изпълнил желанието й, без да дада обяснения. Бил весел и спокоен, взел си душ и заспал. Задържан е на следващия ден в Бургас, където двамата живеели на квартира. 
"Данните за личността на подсъдимия са на пръв поглед противоречиви. Представените от защитата му личностни характеристики от близки, приятели и съседи, дават добър облик на личността му, а част от тях индиректно през призмата на задружното и ползващо се с добро име в обществото семейство на родителите на подсъдимия", констатира съдебният състав.

От друга страна обаче има свидетелски показания, които обрисуват бившия полицай като груб, агресивен и непреклонен пред несъгласието на друг човек с неговите желания.
Заради няколко смегчаващи вината обстоятелства - младата възраст и разкаянието пред съда, магистратите не са му наложили най-тежкото наказание според българското законодателство - доживот без право на замяна.
Смятаме, че присъдата е несправедливо висока, обжалвахме я, каза адвокатът на Менашки - Красимир Кацарски.

Делото в апелативния съд е на 16 септември.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов