Избрани Новини

Кела лежи опериран в "Пирогов", не го пускат да се лекува вкъщи

Крими

31-07-2013, 10:00

Снимка:

Burgasutre, архив

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Хирургическата интервенция бе посочена от защитата му като основен мотив за изменение на мярката му за неотклонение

Десният крак на Пламен Дишков-Кела е бил опериран в "Пирогов" на 15 юли, възстановяването на известния бургаски арестант вървяло добре и той може да бъде изписан на 1 август.
За Дишков обаче изписването значи връщане в бургаския затвор или в най-добрия случай - пращане в друга болница, съобщава "24 часа".

Хирургическата интервенция бе посочена от защитата му като основен мотив за изменение на мярката му за неотклонение. Делото се състоя днес в Бургаския окръжен съд. Съдия Събчо Събев трябваше да обяви решението си в 14 ч., но отложи произнасянето с повече от час.

В крайна сметка магистратът прецени, че Кела трябва да остане зад решетките.
Двама адвокати представляваха Пламен Дишков в днешното заседание - Пенка Мутафчиева и Валентин Калчев. Освен промяната в здравословното състояние на клиента си, те посочиха още, че макар и обвинен за тежко престъпление, той е с чисто съдебно минало и има постоянен адрес. Тези аргументи  не се видяха достатъчно убедителни на съда.

Досъдебното производство срещу 36-годишният Пламен вече е приключило, има изготвен обвинителен акт, който е внесен в съда, стана ясно днес. Делото обаче не е насрочено.

Кела е обвинен като поръчител и извършител на убийството на Димитър Стаматов - Мастара. Той бе прострелян с флоберка на 21 ноември 2002 г. За директен извършител беше признат и осъден на 20 години Бойко Стоянов. Дишков бе осъден задочно, но на 16 май м.г. ВКС отмени присъдата и разследването срещу него започна отначало.
Повече от 10 са опитите на адвокатите му да променят мярката му за неотклонение.

Междувременно здравословното му състояние се влоши, което бе потвърдено и от тройна медицинска експертиза. Тя установи, че Кела има двойна коксартроза.
На 15 юли е бил опериран десният крак на Дишков, който бе натрошен при атентат срещу него през 2001 г. Вследствие от коксартрозата  в лявото бедро, контузеният крайник започнал да се натоварва повече, което довело до скъсяването и деформирането му.

Ако съдът не върне делото за доразследване, мегапроцесът срещу Пламен Дишков ще започне през есента.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов