Избрани Новини

Около 500 000 фантомни гласа допълват вота на гласоподавателите

Политика

25-07-2013, 18:06

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Избирателните списъци стават все по-нереални и неадекватни спрямо населението на страната

Разликата между списъците и броя на населението е малко по-малко от 500 000 души, заяви председателят на Временната комисия за изработване на проект за нов Изборен кодекс Мая Манолова.

"Избирателните списъци стават все по-нереални и неадекватни спрямо населението на страната. Проблем е наличието на мъртви души и несъответствието на броя на гражданите в избирателните списъци с броя на населението. Има съмнения, че мъртвите души са една от предпоставките за злоупотреби по време на изборите", каза още Манолова. Тя е убедена, че трябва да има промени при гласуването в чужбина.

105 са двойно гласувалите на последните избори, съобщи директорът на ГРАО Иван Гетов по време на разглеждането на въпроса с избирателните списъци от Временната комисия за изработване на проект за нов Изборен кодекс.

Всички "мъртви души" са нашите съграждани, които се намират зад граница, коментира Гетов. Той подчерта, че избирателните списъци за последните избори са направени в съответствие със сега действащи Изборния кодекс. "Нямам против активната регистрация и регистъра, но експертите трябва да огледат техническите неща", посочи Гетов. Самият той не смята, че в избирателните списъци да има имена на мъртви хора или на хора, които не са родени.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)