Избрани Новини

Контраразузнаване да пълни хазна е нон-сенс, категоричен е Вучков

Проблемът на ДАНС е в нейните мегаправомощия, смята бившият зам.-шеф на МВР

Днешният избор на Владимир Писанчев за шеф на ДАНС е финален акорд на една предизвестена имитационна процедура. Това заяви пред Фокус Веселин Вучков, народен представител от Парламентарната група на ГЕРБ и бивш заместник-министър на вътрешните работи в правителството на Бойко Борисов.

Липсваха подробни концепции на двамата кандидати. Те не бяха поставени на сайта на Народното събрание. Липсват достъпни становища на кандидатите относно новите предизвикателства пред ДАНС (например - събиране на доказателства по НПК, което е абсолютно непозната материя за ДАНС, полицейски правомощия и др.). Липсваше възможност неправителственият сектор да задава въпроси на изслушването, коментира още Веселин Вучков.

Днес в пленарна зала се открои огромно вътрешно противоречие. "Премиерът постави основна задача пред ДАНС - да напълни държавната хазна. Депутатът Димитър Дъбов, председател на ресорната мегакомисия за контрол на службите, два пъти в изказването си акцентира върху това, че ДАНС е българското контраразузнаване. Но контраразузнаване да пълни хазна е нон-сенс. Това показва, че проблемът на ДАНС не е само в нейния председател, а се корени в нейните мегаправомощия, без гаранции срещу възможни произволи", каза още Вучков.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов