Избрани Новини

Специални устройства пазят птиците в Бургаско

Целта е да се повиши вероятността съоръженията на електропреносната мрежа да бъдат забелязвани по-рано от птиците и съответно подминавани от тях

За първи път в страната ни ще бъдат поставени дивертори на потенциално опасни за птиците въздушни електропреносни жици. Това предстои да се случи в района на бургаските езера.

Българско дружество за защита на птиците по проект „Живот за Бургаските езера” изпълняван към програма LIFE+ на ЕС достави на електроразпределителното дружество ЕВН 760 дивертора. През следващите два месеца -  август и септември специалните движещи се пластини с рефлекторно покритие ще бъдат поставени на предварително определени жици, които се намират около Атанасовско езеро. Целта на диверторите е да се повиши вероятността съоръженията на електропреносната мрежа да бъдат забелязвани по-рано от птиците и съответно подминавани от тях. Диверторите ще служат като предупредителни знаци за крилатите обитатели на езерата и следва да доведат до намаляване на  смъртоносните сблъсъци на птиците с жиците.

Една от основните причини за директна смъртност при птиците е част от въздушната електропреносна мрежа не само у нас, но и в други страни по света. Птиците загиват по два начина – при сблъсък с жиците по време на полет, особено при лоша видимост, както и при кацане на необезопасени стълбове, което често причинява смъртоносна волтова дъга. Най-често така загиват щъркели, пеликани и царски орли, сочат наблюденията на експертите на Българско дружество за защита на птиците. Тези случай са и причина за прекъсвания в електроснабдяването, водещи до загуби за електоразпределителните дружества и техните потребители. Затова миналата година бяха обезопасени 20 електрически стълба близо до Атанасовско езеро. От следващия месец до края на септември ще бъдат доставени и поставени изолатори (пластмасови плоскости) на още няколко потенциално опасни електрически стълба, намиращи се близо да бургаските езера и ще бъдат инсталирани вече закупените 760 дивертора.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов