Избрани Новини

СГС прекрати делото за екстрадация на Брендо

Липсата на Евелин Банев в България била пречка за настоящото съдебно заседание

Днес Софийски градски съд заседава по делото срещу Евелин Банев - Брендо във връзка с европейска заповед за арест, издадена в Румъния. Магистратите решиха да прекратят наказателното производство, свързано с искане на екстрадиция на Брендо.

Европейската заповед е издадена от букурещски съд на 5 февруари 2013 г. за създаване на организирана престъпна група с цел трафик на кокаин. Наркотиците са били пренасяни от Латинска Америка през пристанището на гр. Констанца за Румъния, Испания, Италия, Гърция и други дестинации. През 2011 г. двама български граждани са организирали доставка на 500 до 1000 килограма кокаин в Румъния, от които близо 50 килограма по-късно са доставени в Букурещ.

На последното съдебно заседание стана ясно, че Италия и Румъния трябва да стигнат до съгласие каква да бъде присъдата на Брендо, тъй като и двете страни имат издадени Европейски заповеди за неговия арест.

Според СГС липсата на Брендо в България е пречка за настоящото съдебно заседание. В момента Евелин Банев е предаден на италианските власти в изпълнение на европейска заповед за арест. Съдебният състав обясн още, че е дадена възможност на румънската страна в разумен срок да отговори на въпроси, свързани с разноските по делото и затова как ще бъде транспортиран Банев. Такъв отговорд обаче още не е получен и това е другата пречка за настоящото производство.

Съдът ще съобщи на румънските власти, че всеки следващ момент могат да сезират българските органи, но това трябва да е след връщането на Евелин Банев в България. Европейската заповед за арест може във всеки един момент да бъде активирана съобразно необходимите предпоставки.

Днешното определение на съдебния състав не подлежи на обжалване.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов