Избрани Новини

НА ЖИВО: Мятат кондоми на протеста в Пловдив (обновена 21.00 ч)

Стотици играха хоро, поритаха мачле и блокираха кръстовища

18.30 ч. : Близо 200 протестиращи вече са пред сградата на община Пловдив. Кучето Макс е днешната атракция. С омотан на гърба трибагреник животното се кани да повежда шествието. Пловдив протестира вече 12 дни. Очаква се митингът да блокира възлови кръстовища и булеварди. Репортер на Plovdivutre.bg е на мястото на събитията и ще следи протеста.

18.45 ч. Маршрутът на днешния протест: в 19 часа тръгват от общината, ще затворят кръстовището на Чифте баня, на Сточна и на Централна гара. Вижда се мъж, който е дошъл на митинга с надути кондоми. Разказа, че така ще "пази властта от нови отрочета".

18.55 ч. - Протестиращите тази вечер няма да се разделят на три групи. Ще затварят всяко от трите кръстовища заедно за по 15 минути. Момиче носи пластмасова туба, която изобразява "България на дъното".

19.00 ч. - Шествието потегли със скандирания: "Червени боклуци". Подминаха централата на партия Атака, без да се спират пред нея. Протеситращите са около 500-600 души, предава репортер на Plovdivutre.bg. На мегафона приканват всеки да се включи в недоволството.

19.10 ч. - Протестиращите са пред Джумая Джамия. Казаха, че не са против мюсюлманите, а срещу ДПС и олигарсите. Призоваха за толерантност. "Никой не може да ни разделя", викат хората.

19.19 ч. - Минават през областната дирекция на МВР. Скандират: "МВР е с нас" и ръкопляскат. Излизат на бул. "6-ти септември". Викат "Избори" и "Оставка". Пътят е затворен за движение.

19.25 ч. Блокираха кръстовището на "6-ти септември" и "Цар Борис Трети Обединител". Пътят остава затворен поне 15 минути.

19.30 ч. - Част от протестиращите разиграват мачле на затвореното кръстовище. Други седнаха върху пътното платно. Улиците наоколо са празни. няма никакво движение. Има засилено полицейско присъствие, но митингът тече мирно. Профуча линейка. Тя беше пропусната.

19.35 ч. Продължават към Тунела. Чуват се призиви за нова Контитуция. Протестиращите освиркват Баташки, който се кани да се завърне като шеф на Университетска болница "Свети Георги".

19.39 ч. Подминават партийната централа на ДПС. Чуват се освирквания и призиви за оставка. Десетина полицаи са изправени пред вратата на офиса на Движението.

19.45 ч. Протестът е в Тунела. Чу се: "Кой не скача е червен". Всички скачат. Викат: "Българи, юнаци!". Чуват се призиви за оставка на правителството до утре.

19.55 ч. - Шествието минава през "Цар Борис Трети Обединител", покрай Тримонциум. Запътили са се към кръстовището на Сточна гара. На спирката пред Тримонциум протестиращите прозавават чакащите градски транспорт да се присъединят: "Няма рейс, елате с нас".

20.13 ч. Блокираха кръстовището на Сточна гара. Доста налягаха на платното. Кучето Макс също се изглегна по средата на пътя. Отново се чуват покани към чакащите рейсове. На мегофона призовават и за утрешен протест в 8 часа пред Областна управа.

20.15 ч. Един от протестиращите е легнал на бордюра и чете "1984" на Джордж Оруел. /Това е политически роман, който се противопоставя на тоталитаризма, б.а./.

20.28 ч. Потеглиха посока Централна гара. Там шествието ще затвори кръстовището. По пътя викат: "Мразим ви безплатно". Освиркват и шефа на парламентарната комисия по етика. Скандират "Волен, вън".

20.45 ч. Блокирано е кръстовището на Централна гара. Скандират "Олигарски, вън!" Част от протестиращите се разотидоха. В момента има около 200 души, предаде репортер на Plovdivutre.bg. Възловият път ще остане затворен около 15 минути.

20.55 ч. Играят хоро на кръстовището. Звучи народна музика.

21.00 ч. Протестът "пусна" кръстовището на Централна гара. Митингът приключва пред сградата на община Пловдив.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов