Избрани Новини

Социални помощи само срещу образование, иска Адемов

Правителството няма да раздава "готови пари", уточни още социалният министър

Социалните помощи да бъдат обвързани с образование или друга форма на квалификация на лицата, които ги получават, иска министърът на труда и социалната политика социалният министър Хасан Адемов. Това стана ясно от изказването му пред Нова телевизия.

"Да придобиеш един занаят, дори да нямаш образователен ценз, не е толкова трудно. Въпросът е това да се организира", уточни той. По думите му само така ще се ограничи професията "безработен".

"Идеята е да направим нещо за тази огромна част от хората, които са необразовани и неквалифицирани", посочи той и отчете, че най-големият проблем на програмите за временна заетост е, че те не генерират растеж.

"Затова тези пари трябва да бъдат насочени към преквалификация", уточни той и изрази мнение, че така България ще има по-конкурентна икономика.

"В условия на криза е най-важно да се подпомогнат предприемчивите. Да дадем възможност на бизнеса да се развива и оттам хората, които имат нужда от социално подпомагане, да намалеят", посочи Адемов. По думите му, ако непрекъснато се увеличават помощите за социално слабите, а не се обръща внимание на бизнеса, няма да има икономически растеж.

Адемов заяви, че държавата не трябва да притиска предприемчивите българи и да ги остави да се справят сами. Според него тя трябва да се грижи единствено за тези, които наистина не могат да се справят с живота.

"Няма как държавата да няма социално подпомагане и то към най-уязвимите групи от обществото", посочи министърът.

„Ако погледнем структурата на безработните у нас, ще видим, че тези, които са трайно безработни и нямат шанс на пазара на труда, са с ниско образование – до четвърти клас, или с основно образование, което предполага, че те по дефиниция са аутсайдери на пазара на труда, посочи социалният министър.

Запитан какъв е профила на правителството, Хасан Адемов обяви, че то няма да раздава "готовите пари".

По друг наболял въпрос – този за пенсионната реформа - Адемов заяви: "Няма конкретно решение към момента". Той, обаче, обеща мерките в тази посока ще бъдат огледани изключително внимателно. От думите му стана ясно, че конкретно решение се очаква да има до началото на обсъжданията на бюджета за следващата година.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов