Избрани Новини

Имунната система ни пази от 12 000 възможности за рак на денонощие

Животът

02-06-2013, 08:05

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Не всяка от жените, които имат починала от рак на гърдата майка, баба, сестра, дъщеря, трябва да повтори избора на Джоли

Eфектът "Джоли" - така светът нарече втренчването на болни и здрави в наследствените форми на рак. Изповедта на красавицата увеличи работата на онколозите и генетичните консултанти в Америка, пише в. "24 часа". В специализираната болница по онкология в София не се усеща пациентките да са станали повече през последните 2 седмици, казва завеждащият Торакалната клиника доц. Иван Гаврилов. С обичайното натоварване работи и кабинетът за медико-генетична консултация. Лекарите насочват натам децата на вече разболелите се, защото при доказано унаследени дефекти в 17-ата и 13-ата (BRCA 1 и 2) хромозома при тях заболяването се развива в по-ранна възраст, в по-инвазивна форма и рискът е над 80%. 
В нашите болници естетичното възстановяване на двете гърди се прави отдавна. При болните, които имат доказан риск за карцином и на другата гърда в хода на хирургичното лечение е рутинна операция едновременното отстраняване на двете
гърди и заменянето им с импланти.

Така че операцията на Джоли е стандартна за големите болници и пластични центрове. Основният въпрос е вземането на обосновано решение за операция на здрави гърди при доказано унаследена мутация (фамилен рак) с профилактична цел. 
Имам само няколко пациентки, които са го направили профилактично, докато са били напълно здрави, но изследванията и операциите им са били в чужбина, обяснява доц. Гаврилов. Технически представлява премахване на цялата тъкан на гърдата, като се оставя само тънък подкожен хранещ слой, който да осигури жизненост на кожата и зърната. Празнината се запълва със силиконови протези, същите, които се използват и за уголемяване на бюста.

Радикалната намеса рязко намалява риска. Никога обаче не го премахва напълно. Този аргумент на обикновените хора беше основната резерва при обсъждането на пътя, избран от мегазвездата. При фамилния рак решително го подкрепят повечето онколози . С мотива, че не е все едно дали рискът е 90 или 5 процента. 
Не всяка от жените, които имат болна или починала от рак на гърдата майка, баба, сестра, дъщеря, трябва да повтори избора на Джоли. Първата стъпка е 
да се проследи фамилната история и рискът да се докаже с генетично изследване с откриване на унаследена мутация при здравото поколение. В зависимост от степента на застрашеност се обсъждат възможностите за профилактика, които включват по-чести от стандартните мамологични прегледи, медикаментозна превенция или профилактична операция.

Двустранната мастектомия, както на медицински език се нарича отстраняването на гърдите, е най-радикалното решение. Много рядко това е единственият път, въпреки че самата операция може да се направи буквално навсякъде, където се извършват гръдни и пластични операции, обяснява доц. Гаврилов. Той не споделя публично изказаните опасения на италианския си колега д-р Паоло Вецони, че здрави в момента хора с наследствена обремененост масово ще се оперират, понякога излишно. Вецони изтъква, че понякога самите изследвания за ролята на даден ген за развитието на конкретен карцином са противоречиви. Специалистът припомня, че подобна на сегашната вълна е имало, когато откриват рак на гърдата на първата дама на САЩ Нанси Рейгън и се стига до радикалната операция. Докторът допуска и риск от експлоатирането на нормалния
човешки страх от смъртта с цел повече ДНК анализи, които никак не са евтини. Това е основното притеснение и във форумите, които буквално кипят от обсъждания.

Когато човек има роднина по първа линия, боледувал или починал от рак, или диагнозата е честа в рода, това е сигнал за редовни профилактични прегледи. Голяма
зависимост от генетичния фактор е доказана и за рака на гениталиите, на простата, 
на дебелото черво, на белия дроб, на щитовидната жлеза. Пълни изследвания в Европейския съюз струват около 3000 евро, а в някои случаи не са нужни в този обем. Достатъчни са т.нар. чипови тестове, в които се проверяват само потенциални "виновници" и тогава сумата е под 500 евро.

Нови децибели в шума около холивудската красавица преди дни добави и смъртта на леля от рак на гърдата. Хипохондриците вече се виждат сериозно застрашени, ако знаят дори и за един болен в рода. Всеки четвърти човек обаче има такъв роднина, това важи и за мен, а само при 8 % от случаите, които са в повече от две поколения, имат унаследената хромозома, т.е. фамилен рак обяснява шефът на Торакалната клиника.
Освен генетични причини за най-тежкото заболяване на гърдата медицината е открила още близо 40 рискови фактора. Сред тях специалистът откроява продължителното прилагане и злоупотреба с хормони - противозачатъчни, медикаменти срещу дискомфорта в критическата възраст, свръхстимулацията при инвитро процедурите за зачеване, в хранителни добавки и дори ежедневни храни. Няма достъпен начин човек да провери дали месото, млякото и продуктите от тях не съдържат хормони - доказани средства за бързо увеличаване на телесната маса, а как иначе едно животно бързо ще осигури рентабилността, която производителят очаква, разсъждава доц. Гаврилов.

Фактори, за които не си даваме сметка, но също благоприятстват рака, са абортите, късното първо раждане или изобщо отсъствието му, добавя онкологът. В неблагоприятно за бъдещето положение са и жените, които не кърмят или имат хронични инфекции в гърдите. Излагането на органите в гръдния кош на прекомерно облъчване са също мощен рисков фактор. Това прави нежелани честите рентгенови снимки - обяснение защо профилактичните мамографии не се препоръчват за жени под 40 години.

Като цяло с напредването на годините се увеличават и случаите на злокачествени тумори, но в късната възраст заболяването се развива по-бавно. Жените, естествено, са основно застрашени, но от рак на гърдата боледуват и мъже - по около 50 на година.

За ранното откриване, когато състоянието е обратимо, е важно да се поддържа постоянно висока здравна култура - кампанийните пикове водят до временен резултат, пояснява доц. Гаврилов. Дава за пример масирана скринингова програма във Великобритания, в която преди 10-ина години на 30 000 жители се създава кабинет по медико-генетична консултация. На симпозиум за фамилен рак на млечната жлеза в Хайделберг експертите отчитат, че около 2500 от всички консултирани са се подложили на профилактично отстраняване на гърдите.

Излагането на токсини, затлъстяването, стресът също правят организма по-уязвим и е възможни имунната система да наруши контролната си функция върху генните мутации. Ние не забелязваме и не се замисляме, но тъканите ни не са вечни. Всяка секунда наши
клетки умират и се сменят от свои точни копия, носители на същата информация. Но невинаги процесът е като под индиго. Чисто теоретично всеки ден човек минава през риска една от средно 12 хиляди дефектни клетки да се изплъзне от контрола на имунната система и да започне да се дели неконтролирано. Точно това геометрично натрупване на дефектни клетки представлява основата на раковото ядро, което с нарастването си дава възможност на витални туморни клетки от периферията да се откъснат от него. По кръвен и лимфен път те могат да стигнат до близки и по-отдалечени органи и там да продължат да удвояват в прогресия дефектните клетки и да образуват метастази, или разсейки на разговорен език.

Очевидно, за да си вършат нормално работата по неутрализиране на мутациите или унищожаването им, подразделенията на имунната система (възстановителни клетки и клетки "килъри") се нуждаят от нормални условия. А стресът пречи за това, обяснява онкохирургът. Той съветва всяка жена над 20 г. да опипва всеки месец гърдите си и при съмнение за отклонение да посети мамолог. След 30-те години да ходи на профилактични прегледи и изследване с ехограф веднъж годишно, а след 40-те да започне и мамографски профилактични изследвания на 2 г. Периодичността зависи от риска. При фамилно обременените жени лекарят може да препоръча консултация на 6 месеца, обяснява доц. Гаврилов.

 



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)