Избрани Новини

Докладваме кръчми-фантоми в нета

Мисия Пловдив

27-05-2013, 17:20

Автор:

Николай Христов

Всичко от Автора

Пловдив като Дубай – следи хотели и ресторанти в мрежата

Всеки вече ще може да проверява дали ресторанта или хотела, който ползва в Пловдив, е лицензиран. При нарушения ще могат да се подават сигнали чрез новата електронна туристическа платформа. Това съобщиха кметът Иван Тотев и министърът за развитие на електронно правителство Роман Василев.


Проектът е разработен и внедрен първо в Пловдив за краткия срок от 6-7 седмици. Порталът пази информация за хотели и ресторанти, която за разлика от досегашните регистри се обновява в реално време. Ще се обявява категорията и местата във всеки от 43 000 обекта в страната. Според новия Закон за туризма разрешителните вече са срочни и заедно със сезонните заведения ще е нужно да се издават 10 хиляди лиценза ежегодно. Чрез портала тази процедура ще се улесни значително. Предприемачите няма да се налага да чакат на гише. Те ще плащат и различните такси онлайн. За целта ще получат флашки с електронен подпис, който им осигурява достъп до системата, заяви министър Василев.

Още в момента, в който се подаде заявление за издаване на разрешително, кандидатът се включва в системата. Всеки клиент ще може да направи резервация или да провери дали мястото, което е посетил, е лицензирано. Ако то не фигурира може да се подаде сигнал, който ще бъде разледван от компетентните органи. Порталът е достъпен от всякакъв тип мобилни устройства, както и на английски език. Допълнителна услуга, която още не е активирана, е следенето на градските автобуси чрез джипиес система, посочи на свой ред Красимир Стоянов – член на екипа, изградил портала.

По думите му, тъй като кандидатстваме за Шенгенското пространство ще се отчитат и всички настанени чужденци в хотелите. Това ще става в 6 часа всяка сутрин. Това е критерий, който трябва да покрием с оглед на общата безопасност. Такива системи са въведени във всички държави с развит туризъм. Пример са Дубай и съседна Турция, изтъкна експертът.  

Това е национален проект, който стартира от Пловдив. Той гарантира пълна отчетност. Общината ще следи плащанията на обектите към НАП и др. Регистърът за Пловдив рабори и е актуален. В него фигурират 2300 обекта. Това ще се отрази положително и на общинския бюджет. Ще се подобри и статистиката за чуждестранните гости в града, посочи кметът Иван Тотев. По думите му след нас в системата ще бъде включен Слънчев бряг, а до края на годината ще бъдат добавени всички общини в страната.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов