Избрани Новини

Дигитализират уникални славянски ръкописи от XIV век

Най-доброто от печата

27-05-2013, 06:30

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Качват в интернет периодика от 30-те години

Уникални славянски ръкописи от XIV век ще бъдат дигитализирани до края на годината.

Така те ще са лесно досъпни до читателите, които проявяват интерес към тях. Това съобщи за „Новинар” зам.-директорът на Националната библиотека Анета Дончева. Ценните файлове са част от културното наследство на България и достъпът до тях ще е безплатен на сайта.

Сред уникатите на библиотеката, които ще бъдат качени в интернет, са много ценни страници от османския архив, който е най-богатият извън границите на Турция.

На сайта до края на година ще бъдe и част от българската периодика от 30-те и 40-те години на миналия век, обясни Дончева. Обмисля се към колекцията в интернет да се прибавят и географски и исторически карти. Парите за цифровизацията на уникалните документи са осигурени от Европа. С тях е закупена техника, благодарение на която са сканирани над 300 хил. файла.

Годишният капациетет е до 40-50 хил. броя годишно. Дончева допълни, че ако държавата иска да напреднем в дигитализацията, е необходимо да инвестират повече средства. За пример тя посочи Холандия, която е качила онлайн цялата си периодика.

Междувременно документите от Националната библиотека ще бъдат достъпни и чрез сайта НАБИС, който обедини 28 академични библиотеки в страната. Чрез онлайн платформата www.nalis.bg ще могат да се търсят лесно книги, тъй като тя ще посочва къде е изданието, уточни изпълнителният директор на НАБИС Димчо Кръстев. По думите му до момента в базата данни има въведени по около 2 млн. колекции.

Заглавията, само на Софийския университет, са 700 хил. Приблизително толкова са и книгите от БАН. По думите на Кръстев проектът ще улесни процеса на дигитализация и ще помогне на читателя. Идеята е от 2008 година и е спонсорирана от Фондация „Америка за България”.

Подобни технологии се изполват и в библиотеките на Харвард, Принстън, Китайската народна библиотека, както и тази в Москва. Засега обаче е трудно да се определи краен срок за обхващане на всички книги.

 
 


Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов