Избрани Новини

Стефка Костадинова начело на БОК за трети мандат

Спорт

09-05-2013, 14:42

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Sofiautre

Всичко от Автора

Световната рекордьорка спечели с 44 гласа днешните избори

Стефка Костадинова спечели днешното гласуване за председател на Българския олимпийски комитет с 44 гласа и остава на поста за трети мандат, предаде Sportline.bg.

Световната рекордьорка в скока на височина бе в борба за шефското място на Българския Олимпийски комитет с Весела Лечева и Васил Иванов - Лучано, но спечели още на първия тур на гласуването, след като получи 44 гласа от 79 гласуващи. За Лечева вота си дадоха 25 човека, а за Лучано - 10. По този начин Костадинова остава председател на БОК за трети мандат.

Стефка Костадинова е олимпийска шампионка в скока на височина от Игрите в Атланта 96`, сребърна медалистка от Сеул 88`, държи световният рекорд в дисциплината повече от 25 години с невероятните 209 сантиметра от Световното първенство в Рим през 1987 година. През 1999 г. прекратява състезателната си кариера и започва работа в управленските структури на спорта като вицепрезидент на Българската федерация по лека атлетика. През същата година е избрана за зам.-председател на Държавната агенция за младежта и спорта, а от 1 август 2001 г. е зам.-министър на спорта. На 11 ноември 2005 г. е избрана за председател на Българския олимпийски комитет, а четири години по-късно е преизбрана за втори мандат, след като печели битката с олимпийската шампионска в гребането Светла Оцетова.

Българският олимпийски комитет е учреден по инициатива на военните на 30 март 1923 г. За председател е избран полк. Ефтим Китанчев. Две години по-късно той умира. През следващите 2 г. шефския пост поема д-р Димитър Станчов, който е и член на МОК. През 1929 г. той "предава щафетата" на ген. Велизар Лазаров и на почетния председател Стефан Чапрашиков, приет същата година в структурите на МОК. Продължител на традицията е ген. Рашко Атанасов през 1941 г. Комитетът обаче е разформирован след събитията от септември 1944 г. БОК е възстановен през 1951 година. От тогава до 1982 г. председател е Владимир Стойчев. След това Генерала е наследен от Иван Славков, който управлява до 2005 година, когато Стефка Костадинова застава начело на БОК.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов