Избрани Новини

Петя Раева: Нека на празниците душите ни са пълни с доброта! (СНИМКИ)

Мисия Пловдив

02-05-2013, 17:42

Снимка:

plovdiv.utre.bg

Автор:

Лили Иванова

Всичко от Автора

Чаровната кандидат-депутатка боядиса великденски яйца с куп малчугани

Детски смях, игри и много, много цвят подари на най-малките Петя Раева. Водачката на пловдивската листа на ДПС събра деца от различни възрасти и етнос в МОЛ "Галерия", за да сподели с тях един от най-светлите обичаи в света – боядисването на великденските яйца.

Петя Раева се бе постарала много. Предварително бе сварила няколко десетки яйца, а малчуганите с радост се включиха във веселбата и оцветиха всяко едно яйчице с различна боя.  

"Яйца са се боядисвали и дарявали още в Древен Египет, Персия, Рим, Китай и Гърция. Ритуалите, свързани с тях, са символизирали раждането. Евреите пък имали обичай да даряват по нещо на домакина, когато отивали на гости. Християнските предания гласят, че когато Мария Магдалена отишла в Рим да посрещне римския император, тя му подарила яйце, обагрено в червено като символ на Христовата кръв. Тогава е и навлязъл обичаят християните да си подаряват боядисани в червено яйца на Великден. В България по традиция яйцата се боядисват на Велики четвъртък и/или Велика събота. Първото винаги се обагря в червено от най-възрастната жена. С него тя рисува кръстче на челото на децата", разказа Петя Раева.

Точно това направи и самата тя. Тъй като бе най-голяма сред групата от малчугани, тя боядиса първото яйце в яркочервен цвят. Последваха я и децата, които обагриха всички яйца в различни цветове и шарки. След това малките помощници на Петя Раева премериха сили помежду си. Накрая победител бе само един, него избраха и за бурак на групата.

На финала Петя Раева отправи своето послание към хората за предстоящия Великден: "Нека на празниците душите ни са пълни с доброта и да я даряваме на всички. За да вървим напред, трябва да сме положителни, а не да отричаме всичко, което се случва."

Ето как се справиха децата и помагачите им!



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов