Избрани Новини
В кухнята: Мариновано агнешко с розмарин
01-05-2013, 06:11
Автор:Burgasutre
Още по Темата:Eдно различно и в същото време изключително апетитно ястие
Плановете, свързани с пътуване, срещи с близки и приятели, релакс и спокойствие, са безброй покрай празниците. А с предстоящия Великден и хубавото време навън сме сигурни, че тези планове са още по-свежи и различни отпреди.
И докато обмисляте как да разпределите времето си с роднините и близките, помислихте ли какво ще сложите тази година на великденската трапеза? Освен задължителните яйца и козунак, предполагаме, че имате идеи и за приготвянето на ястие с агнешко.
Затова ви предлагаме едно различно и в същото време изключително апетитно ястие.
Тайната на тази рецепта е в ... соевия сос. Тази невероятна подправка от Азия някак си погрешно се възприема като добавка само и единствено за суши. Истината е, че соевият сос има универсално приложение – като марината (както ще се убедите в рецептата тук), като дресинг за салата, дори вместо сол към супи и десерти. Важно е да знаете, че за японците „соев сос“ е нещо, което се прави само от 4 основни съставки – соя, вода, пшеница и сол. Всичко друго, съдържащо нещо различно от тези 4 продукта, те наричат просто „сос“. Друг важен момент е, че японският соев сос се добива чрез естествена ферментация на въпросните 4 елемента (за период от цели 6 месеца при това!), което гарантира натуралния му произход, дълбокия аромат и невероятните му вкусови качества.
Най-продаваният естествено ферментирал соев сос в света е Kikkoman. С него е и днешното ни кулинарно предложение за Великден.
Мариновано агнешко с розмарин
Продукти:
300 г агнешко филе
За маринатата:
50 мл соев сос Kikkoman
лимонова кора и сок от 1/2 лимон
шепа прясно нарязани листа от розмарин
1 ситно нарязана глава лук
25 мл зехтин
За салатата:
1 маруля
50 г пармезан
1 хляб чабата, нарязан и препечен
връзка рукола
Приготвяне:
Подготовка: 15 минути
Време за мариноване: 30 минути
Поставяте агнешкото месо в плитка чиния. След като комбинирате всички съставки за маринатата, получената течност изсипвате върху агнешкото. Месото се оставя да се маринова най-малко за 30 минути.
След като се маринова, изваждате агнешкото и го отцеждате. Поставяте го върху предварително загрята скара, и го оставяте да се пече от всяка страна между 3 и 6 минути, в зависимост от дебелината на месото, както и от вашия личен вкус. Преди да го нарежете оставяте агнешкото да се изстуди. Докато го чакате, може да накъсате марулята и да добавите пармезана и препечената чабата. Нарязвате агнешкото и го поставяте върху основата от салата, като отгоре поръсвате с нарязаната рукола./az-jenata.bg
Топ Новини