Избрани Новини

Нов паметник на Димитър Пешев краси София (СНИМКИ)

Мисия София

26-04-2013, 14:04

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Sofiautre

Всичко от Автора

Йорданка Фандъкова и Тодор Тагарев откриха официално монумента

С едно минутно мълчание и сведена глава кметът на Столична община Йорданка Фандъкова и министърът на отбраната Тодор Тагарев откриха бюст-паметник Димитър Пешев парка на църквата "Св. Георги" на бул. "Патриарх Евтимий" и ул. "Княз Борис I".

Йорданка Фандъкова припомни книгата на италианския журналист от еврейски произход Габриеле Нисим "Човекът, който спря Хитлер", която е посветена на Димитър Пешев. Тя посочи, че паметникът е издигнат по повод 70-годишнината от спасяването на българските евреи в знак на почит към достойния българин, праведник на Музея на Холокоста Яд Вашем в Йерусалим.

Паметникът е дело на скулптора Иван Минеков и е реплика на поставения през 2000г. в сградата на Съвета на Европа в Страсбург бюст на политика, противопоставил се на депортацията на близо 50 000 български евреи в лагерите на смъртта през Втората световна война.

Като заместник-председател на Народното събрание, през март 1943г. Пешев и десетки други народни представители подписват протестно писмо до пронацисткия министър-председателя Богдан Филов против депортацията и действат решително за нейното спиране.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов