Избрани Новини

ЕК спря наказателна процедура срещу Национален парк Пирин

Политика

26-04-2013, 13:42

Снимка:

Facebook

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

ЕК спря наказателна процедура срещу България

Паркът се управлява в съответствие с одобрения план, сочи проверката на Комисията

Европейската комисия закри наказателната процедура срещу страната ни, свързана с територията на Национален парк Пирин, съобщиха от МОСВ. Решението е от 24 април, 2013 година.

През 2008 г. ЕК проучи реализацията на проекти на територията на Пирин и година по-късно изпрати официално писмо, с което стартира наказателната процедура. Предмет на процедурата са два обекта в ски зона Банско - изграждането на четириседалков лифт в местността "Чалин валог" и изграждането на инженерно съоръжение за преминаването на ски писта "Чалин валог", реализирани през 2007 г.

Веднага след това  Министерството на околната среда и водите изпрати на Комисията подробна информация за фактическата обстановка, както и предложения за реализирането на компенсаторни мерки.

През 2011 г. Комисията посети района, за да се запознае с обстановката. Тогава ЕК констатира, че концесионерът е извършил нарушение, като е реализирал проекта по трасе различно от разрешеното с акта, издаден от МОСВ. За това нарушение на издаденото разрешително е наложена санкция на инвеститора.

През следващите две години МОСВ запознаваше Европейската комисия с одобрените проекти, дейностите на територията на Пирин, както и с резултатите от извършената контролна дейност. Вследствие на това от Комисията бяха предоставени доказателства, че дейностите на територията на Пирин са изцяло в съответствие с Плана за управление на парка.

Закриването на наказателната процедура беше отлагано неколкократно поради сигнали, изпращани до ЕК за извършване на «икономическа дейност в противоречие с режимите на парка». След проверка на тези сигнали, които се оказаха неверни, Комисията взе решение да закрие наказателната процедура срещу България.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов