Избрани Новини

Купуват линеен ускорител за онкоболницата

Мисия Варна

25-04-2013, 15:28

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Очаква се апаратурата да бъде доставена и монтирана до няколко месеца

С линеен ускорител за 2,6 млн. лв., вместо за 6 млн. лв., ще се сдобие общинската онкоболница във Варна. Парите са спестени по компонент за ремонти и оборудване на ракови клиники към Оперативна програма "Регионално развитие 2007 – 2013".

Варненското лечебно заведение получава финансирането като първа резерва сред всички кандидатствали, а въпреки първоначалните планове, ръководството ще купи апарат от по-нисък клас, за да се възползва от субсидията. Ще се наложи и дофинансиране, обясни днес шефът на онкоболницата в морската столица, доц. Георги Кобаков, пред съветници от комисията по здравеопазване към местния парламент.

По думи на медика макар че новият линеен ускорител няма да е от по-скъпия модел, ще изпълнява около 90 % от всички необходими процедури. Вече са водени и разговори с доставчици на такава апаратура. След сесията на Общинския съвет в понеделник пък трябва да стартира и обществена поръчка.

Според доц. Кобаков, заработването на линейния ускорител е наложително и дълго чакано събитие. От години болните са принудени да пътуват до столицата, както и до Турция и Румъния за по-щядящото лечение. Очаква се апаратурата да бъде доставена и монтирана до няколко месеца.

По програмата за ремонти и оборудване на подобни здравни заведения са заделени общо 148 млн. лв. Време за губене от варненската болница няма, защото програмага ще бъде закрита до края на годината.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов