Избрани Новини

Арестуват кораби заради неизплатени заплати

Парите

09-04-2013, 14:18

Снимка:

© Impact Press Group / Архив

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Плаващите под чужд флаг български моряци вече ще могат да търсят помощ ако условията на борда не са добри

Кораби ще бъдат задържани на пристанищата, ако има неизплатени заплати на екипажите им. Това предвижда Морската трудова конвенция, която влиза в сила през август. Плаващите под чужд флаг български моряци, вече ще могат да търсят помощ и от Изпълнителната агенция "Морска администрация" и от Външно министерство, ако условията на борда не са добри. Това съобщи във Варна, началникът на Изпълнителна агенция" Морска администрация" Сергей Църнаклийски.

По думите му, с влизането в сила на документа, ще се изисква и задължителна застраховка за членовете на екипажа. Тя ще гарантира прибирането на моряците в родината им за сметка на корабособствениците.

Конвенцията осигурява едногодишен гратисен период за сертифицирането на българските кораби. Близо 25 плавателни съда трябва да бъдат проверени дали отговарят на новите правила, каза още Църнаклийски.

Текстовете в новия международен документ бяха обсъдени по време на 14-ото редовно заседание на Комитета на Меморандума за разбирателство за държавен пристанищен контрол в Черно море. Срещата започна днес  във Варна и бе открита от заместник-министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията в служебния кабинет Албена Лазарова.

Участници в заседанието са членове на морските администрации на Румъния, Украйна, Руската федерация, Грузия, Турция и България. Поканени са и наблюдатели от Азербайджан, както и представители на Меморандума за държавен пристанищен контрол в Западна и Централна Африка.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)