Избрани Новини

Четвърти трус край Тополовград, в стрес са в село Голям манастир

Региони

09-04-2013, 11:56

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Два труса от 3,2 по Рихтер край Тополовград

От 2009 г. досега в този район са станали над 500 земетресения

Четири труса са регистрирани от сутринта до този час край Тополовград, като най-силният от тях е бил с магнитуд от 3,4 по скалата на Рихтер, съобщиха от БАН.

Всичките земетресения са станали в района на Манастирските възвишения, които са около 20 км североизточно от Тополовград.

"В града не е усетени много силно, но достатъчно. 5-та степен по 12-степенната скала за оценка на въздействието, е разтърсило обаче село Голям манастир, което е близо до Манастирските възвишения", обяви проф. Емил Ботев, ръководител на Департамента по сеизмология в Националния институт по геофизика, геодезия и география при БАН.

Няма материални щети в селото, но има преместени предмети, изплискани чаши и хората са се поизплашили малко, допълни той.

По думите му от 2009 г. досега в този район са станали над 500 земетресения – горе-долу по 100-тина земетресения годишно.

"Това е една активност, която не е характерна за този регион. В исторически план подобна активност е имало през 1909 г., когато е станало едно Ямболско земетресение с по-силен магнитуд. То е доста по-насевер – 40-50 км на север е Ямбол, тунджанската сеизмична зона, докато при Манастирските възвишения няма по-силно от 4 в исторически план", обясни още проф. Ботев.

Според него големи ефекти и повреди на инфраструктурата, а и на сградния фонд, не може да има от земетресенията край Тополовград.

"Хората там са посвикнали и не би трябвало да се плашат от подобни трусове", каза още той.

Проф. Емил Ботев посочи, че тези стойности на земетресенията не са опасни за здравето на хората, но създават дискомфорт.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов