Избрани Новини

Втори областен управител на Варна е работил за Държавна сигурност

Мисия Варна

03-04-2013, 16:03

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Сегашният губернатор зае мястото на Данчо Симеонов, щатен служител на ДС

Сегашният областен управител на Варна Коста Базитов е бил сътрудник на Държавна сигурност (ДС). Това оповести днес Комисията по досиетата. Той е вторият за Варна губернатор, работил за тайните служби. Колегата му преди него - Данчо Симеонов е бил щатен служител на Трето управление на ДС.

Комисията е извършила проверка на кметовете, заместник-кметовете, секретарите и общинските съветници в община Варна. Проверени са общо 372 души. За 116 лица кметът не е предоставил всички необходими данни и за тях проверката продължава.

Коста Генков Базитов, родом от Старосел, е бил нещатен сътрудник на ДС. Той е привлечен на 22 септември 1989г. и се е водил на отчет от подп. Иван Иванов. През периода декември 2007 - октомври 2012. Базитов е зам.-кмет на община Варна.

 

Според документите на комисията към момента във варненския Общински съвет има двама агенти. Това са Аврам Тодоров от БСП и Иван Луков от ГЕРБ. Аврам Тодоров, с псевдоним Македония, е и бивш районен кмет на „Младост”.
Сред останалите по-известни имена, които комисията разкрива попадат: Бейхан Хасанов или агент Иво, ексшеф  на Агенцията по рибарство и аквакултури във Варна и бивш общински съветник; Димо Николов, известен и като агент Алис – екскмет на район  „Одесос” за 2003-2005г.; Красимир Минков Маринов с псевдоним – Директора, общински съветник от 2001 до 2011г. Павел Димитров – член на изпълнителната комисия на ГЕРБ и щатен служител на ДС, вербуван през 1983г.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов