Избрани Новини

САЩ изпратиха изтребители Стелт в Южна Корея

Преди дни Пхенян обяви, че е в състояние на война със Сеул

Съединените щати изпратиха невидими за радарите изтребители Ф-22 в Южна Корея, за да участват в общите маневри, предаде Ройтерс.

Два изтребителя Ф-22 Раптър с технология стелт бяха прехвърлени от Япония в Осан - най-голямата военновъздушна база на САЩ в Южна Корея. Те се включиха в американско-южнокорейскитевоенни учения, които ще продължат до 30 април.

По този начин САЩ изтъкват ангажимента си да бранят Сеул от растящата кампания на заплахи от Севера, посочва Ройтерс. В маневрите участват бомбардировачи Б-52 и Б-2, напомня АФП.

"Северна Корея няма да постигне нищо със заплахи или провокации, които само ще я изолират още повече и ще подкопаят международните усилия за постигане на мир и стабилност в Североизточна Азия", заяви военното командване на Южна Корея.

Напрежението се засили след като младият севернокорейски лидер Ким Чен Ун нареди да бъде извършен опит с ядрени оръжия през февруари в нарушение на санкциите на ООН и въпреки предупрежденията на своя най-близък съюзник Китай да се въздържа от подобни действия.

В събота Северна Корея заяви, че е в състояние на война с Южна Корея, но Сеул и Вашингтон омаловажиха декларацията на севернокорейската агенция КЦТА като пропагандна реторика на Пхенян, напомня Ройтерс.

Двете корейски държави са технически в състояние на война, тъй като Корейската война (1950-1953 г.) завърши с примирие, но не бе подписан мирен договор.

Засега експерти смятат, че са възможни редица сценарии, но сред тях не е нито бързо спадане на напрежението, нито открита война, която Северът неизбежно ще загуби, посочва Франс прес.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов