Избрани Новини

Откриха заразено сурово мляко в София, Габрово и Видин

Общество

08-03-2013, 17:00

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Установени са повишени концентрации на микотоксина Афлатоксин M1

Българската агенция по безопасност на храните установи повишени концентрации на микотоксина Афлатоксин M1 в проба сурово мляко при регулярен контрол във фермерски пунктове.

В пункт във Видинска област е констатирана малко по-висока от максимално допустимата концентрация, определена в Европа за афлатоксин М1 на килограм сурово мляко. Завишени количества са констатирани и областите Габрово и София.

Цялото количество сурово мляко ще се унищожи, а на фермерските пунктове е наложена забрана да търгуват с мляко до излизане на отрицателни за наличие на афлатоксин лабораторни проби, уточниха от агенцията.

Рискът за потребителите консумирали подобно мляко е минимален, когато максимално допустимата концентрация е съвсем малко превишена.

Максимално допустимите концентрации определят дали стоките могат да бъдат допуснати до пазара или не. От гледна точка на предпазване здравето на хората, консумацията на храни с повишени концентрации на афлатоксини трябва да бъдат избягвани в дългосрочен план.

Афлатоксините са микотоксини, които могат да се появят естествено, вследствие на плесени, и които също могат да се намират в зърнените храни. Те могат да се образуват преди събирането на реколтата или по време на съхранението на фуража или храната.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов