Избрани Новини

Посредниците виновни за тока, посочи ги Обвинител №1

Сотир Цацаров пуснал спешни проверки в ЕРП-тата

Съществуването на посредниците е една от основните причини за цената на електроенергията, коментира главният прокурор Сотир Цацаров.

По думите му прокуратурата не може да остане в досегашното си състояние, защото такова поведение на държавното обвинение не помага с нищо на гражданите, а тя трябва да е гарант за законността.

"Темата енергетика не е слизала от страниците и ефира от години. Присъствието на стотици хиляди граждани по улиците показва, как е бил решаван този въпрос в годините", обясни Цацаров.

Според Конституцията прокуратурата следи за спазване на законността, а главният прокурор за дейността на всички останали прокурори. Законът за енергетиката съдържа една глава 6, която е може би най-малко обсъждана, тя е озаглавена "Задължения към обществото". Според закона, разпределението на електрическа енергия е услуга с обществен интерес, поясни Обвинител №1.

"Един проблем става обществено достояние, когато медиите го направят такъв, след това следва проверка, досъдебно производство и един продължителен период, след който следва прекратяване на проверката или на досъдебното производство", обясни главният прокурор.

Сотир Цацаров сподели още, че са разпоредени проверки в ДКЕВР, които са свързани с това дали регулаторът и ЕРП-тата спазват закона и разпоредбите, дали спазват задължението си за ежемесечно – 30-дневно отчитане на потреблението, а и дали се разглеждат всички постъпили жалби от клиенти.

"По отношение на ЕРП-тата: вчера съм издал разпореждане, което предвижда пълна проверка на електроразпределителните дружества за евентуални нарушения и престъпления. Всяко ЕРП ще се проверява от определен екип.

Първи екип ще проверява дружествата от групата на ЧЕЗ, той се ръководи от Роман Василев и се състои от 5 прокурори и данъчни служители.

Втори екип проверява дружествата от групата на ЕВН, ръководител Румен Попов, 5 прокурора и данъчни служители.

Третият екип проверява Енерго-про – 5 прокурори и 5 данъчни служители, Владимир Чавдаров.

Предмет на проверка не е цялостната дейност на ЕРП-ата. Ще се проверяват и сделки между свързани дружества и сделки между дужествата.

Първите резултати от проверката трябва да бъдат готови до 22 март", каза Цацаров.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов