Избрани Новини

Евтин ток от март – не, от юли – може, обявиха от ДКВЕР

ЧЕЗ имат 7 дни, за отстранят нередностите, инак остават без лиценз

От ДКЕВР заявиха, че не е възможно цената на тока да се намали междинно от първи март, така както вчера поиска премиерът в оставка Бойко Борисов.

Трябва да се изчака регулаторния период - 1 юли, смятат юристите в държавния регулатор.

Има практика за въвеждане на междинни цени, но за тяхното въвеждане би трябвало Националната електрическа компания и Електроенергийният системен оператор да подадат в комисията заявление. Такива заявления не са подавани, отчетоха експертите.

"Не мога да кажа в момента доколко това би могло да се отрази и дали ще бъдат подадени такива заявления. Това ще стане, когато имаме реалните данни. Принципно има такава възможност", коментира Анжела Тонева от ДКЕВР.

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране обави още, че открива процедура за отнемане лиценза на електроразпределителното дружество за Западна България ЧЕЗ.

Дружеството обаче ще има седем дни, в които да докаже, че е отстранило констатираните преди време нарушения.

Те са свързани с прилагането на Закона за обществените поръчки, спазването на 30-дневния срок за отчитане на електромерите и издаването на констативни протоколи при смяната на стар уред с нов.

На свой ред Юлиана Иванова обяви, че остава да изпълнява функциите си на шеф на регулатора.

"Това, че правителството е в оставка и че аз също съм в оставка – по закон аз продължавам да изпълнявам тази длъжност, докато не бъде назначен нов председател на ДКЕВР", поясни тя.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов