Избрани Новини

Кметът и главният архитект на Несебър обвинени за Дюнигейт

Двамата са обвинение за престъпления по служба, грози ги до 8 години затвор

Прокуратурата повдигна обвинение срещу кмета на Несебър Николай Димитров и главния архитект на общината във връзка със застрояването на дюните край Несебър, съобщи главният прокурор Сотир Цацаров.

Двамата са обвинени за престъпление по служба, свързано със статута и режима на строителството на спорните имоти.

Пресслужбата на прокуртурата уточни, че повдигнатите обвинения са за допуснати нарушения при продажбата и разрешението за строителство в защитени зони - пясъчни дюни, намиращи се в землището на крайморския град, в които е допуснато строителство в полза на фирма "Сле Груп".

Разследването по делото се осъществява от екип от трима следователи. Предвид високия обществен интерес по случая разследването е проведено приоритетно и в максимално кратък срок са събрани нужните доказателства, достатъчни за привличане на извършителите на деянието в качеството на обвиняеми.

Кметът на община Несебър е обвинен в това, че през декември 2012 г. с цел да набави облага на фирма "Сле груп", не е осъществил контрол върху дейността на Общинския експертен съвет по устройство на територията, като от това са настъпили немаловажни вредни последици, а именно: издадено е било Разрешение за строеж в защитена зона. Стартиралото строителство е собственост на "Сле груп".

Главният архитект на община Несебър Валентин Димов е обвинен в това, че на 21 декември миналата година е нарушил и не изпълнил служебните си задължения като одобрява инвестиционните проекти в защитената територия.

Престъпленията са наказуеми с лишаване от свобода от една до осем години.

Както е известно скандалът избухна в края на миналата година около продадените от земеделското министерство 29 декара земя в Несебър при съмнително ниски цени.

В рамките само на няколко дни – на извънредни пресконференции, публични изказвания и прехвърляне на отговорност, проверка в Агенцията за приватизация и Бургаската областна управа, които имат право да се разпореждат с имоти частна държавна собственост, показа, че въпросните дюни в Несебър са продадени от земеделското министерство по време на Тройната коалиция.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов