Избрани Новини

Хиляди на протест срещу абортите в САЩ

Свят

26-01-2013, 11:20

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Навършват се 40 години от легализирането им в Щатите

Десетки хиляди демонстрираха в петък срещу абортите във Вашингтон на годишния "Марш за живота".

Демонстрацията бе с по-голяма сила тази година, тъй като се навършват 40 години от легализирането на абортите в Съединените щати.

С плакати /"Спрете абортите сега" и "Защитете живота"/ протестиращите "за живота" от цялата страна се събраха въпреки студа във Вашингтон. Те минаха пред сградата на Върховния съд.

Маршът, както всяка година, събра млади хора, представители на асоциации, църкви, частни училища, включително католици и членове на Конгреса, предимно републиканци.

Техните плакати искаха "Отмяна на "Роу срещу Уейд", по името на решението на Върховния съд, което легализира абортите през 1973 г. Някои жени носеха плакати, с които твърдяха, че съжаляват за извършения от тях аборт.

Бившият кандидат за президентската номинация на републиканците Рик Санторум, баща на седем деца, говори за дъщеря си, която е родена със синдрома на Даун.

Преди 40 години, на 22 януари 1973 г., най-висшата съдебна инстанция на страната легализира абортите с решението, известно като "Роу срещу Уейд".

Това право, което все още разделя Америка, бе потвърдено във вторник от президента Барак Обама.

Решението се оспорва от мощно обществено движение и е много активно през последните години в някои държави, където се стреми да прокара закони, усложняващи достъпа до аборт.

Папа Бенедикт XVI не пропусна да изпрати послание в подкрепа на демонстрацията.

Според проучване на общественото мнение на "Галъп", публикувано във вторник, 53% от американците искат да запазят правото на аборт, докато 29% от запитаните искат то да се отмени. 18% остават без мнение по темата.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов